Društvo

Visoke kazne za neodgovorne vlasnike pasa

Između 15 i 20 procenata pasa koje godišnje uhvati Zoohigijenska služba JKP “Mediana” su vlasnički psi, kažu u ovoj službi.

Zbog sve učestalijih napada pasa lutalica, poslednjih dana moglo se čuti da su za to delom odgovorni i vlasnici koji svoje pse puštaju na ulicu. U Zoohigijenskoj službi su Niškim Vestima potvrdili da često hvataju i ovakve pse.

“To su rasni psi, neki od njih su i čipovani. Naši veterinari očitavaju podatke i zovu vlasnike da dođu po njih. Međutim, neki se i ne odazivaju ili ih preuzimaju tek kada zapretimo da ćemo obavestiti veterinarsku ili komunalnu inspekciju. Neke od vlasničkih pasa hvatamo i više puta, što znači da ih vlasnici ponovo izbacuju na ulicu”, kaže Grozdan Mitić iz Zoohigijenske službe.

Prisustvo rasnih pasa u prihvatilištu potvrdio je i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

“Video sam u prihvatilištu prelepog, negovanog haskija kojeg gore niko ne traži. Video sam rotvajlera i labradora. Njih je neko izbacio na ulicu. Ne radi se ovde više o zakonima već o odnosu ka životinjama koji treba da razvijemo”, rekao je Perišić.

Koliko god samo po sebi nehumano bilo, napuštanje pripitomljenih životinja zabranjeno je i Zakonom o dobrobiti životinja. Kazna koja je predviđena za neodgovorne vlasnike je od 5.000 do 50.000 dinara. Prema Zakonu o veterinarstvu vlasnici su u obavezi i da registruju i obeleže životinje u roku od 90 dana od njihovog rođenja.

“Naše ekipe hvataju i vlasničke pse koji nisu obeleženi. Sve učestaliji napadi trebalo bi da budu povod da inspekcija detaljnije prekontroliše pse na teritoriji grada i da odredi rok vlasnicima koji nisu čipovali ljubimce da to urade”, dodaje Mitić.

Psi se u prihvatilištu sterilišu i čipuju, a veterinari im pružaju odgovarajuću zdravstvenu negu ukoliko im je potrebna. Uz saglasnost veterinara oni i napuštaju prihvatilište, u kome se zadržavaju od 20 do mesec dana.

“Ovu meru sprovodimo poslednjih 6 godina. Mislim da je ova akcija hvatanja pasa lutalica zbog učestalih napada besmislena jer već imamo evidenciju svih do sada uhvaćenih pasa”, smatra Grozdan Mitić.

Komunalna policija kontroliše način izvođenja ljubimaca, po Odluci o mestima i načinu izvođenja ljubimaca na teritoriji grada. Oni kontrolišu da li su psi na povodniku i da li “opasni” psi imaju korpu, kao i da li vlasnici održavaju higijenu iza ljubimaca. Ova gradska odluka je skorašnja, a tek po završetku izgradnje parka za pse u “Čairu” komunalna policija počela je oštrije kontrole.

“Prema informacijama koje smo dobili iz Mediane na teritoriji Niša ima oko 1000 pasa lutalica i ovo javno komunalno preduzeće radi na njihovom zbrinjavanju u skladu sa programom smanjenja populacije pasa lutalica na teritoriji Grada. Mi kontrolišemo način na koji vlasnici izvode pse”, kaže zamenik načelnika komunalne policije Milan Đorđević.

U Komunalnoj inspekciji gradske opštine Palilula kažu da do sada nisu dobijali nalog od “Mediane” da preduzmu mere kažnjavanja vlasnika zbog nebrige prema ljubimcu. Iz veterinarske inspekcije nismo dobili informacije o kontroli i kažnjavanju neodgovornih vlasnika. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com