Društvo

FORUM: Državna preduzeća krše Zakon o zaštiti potrošača

Važeći Zakon o zaštiti potrošača je na snazi oko godinu i po dana. Za ovo vreme dao je rezutate u smislu bolje informisanosti građana o pravima koje imaju kao potrošači, ocenili su u Ministarstvu trgovine. U Centru za zaštitu potrošača Forum pak kažu da primena zakona “hramlje”.

2014. godine, pre nego što je usvojen novi Zakon, bilo je 14,5 hiljada pritužbi potrošača, dok ih je naredne godine, kada su počele da se primenjuju nove odredbe, bilo 16.700.

„I dalje ima najviše pritužbi na kvalitet obuće, naročito sportske, IT opreme – računara, kao i mobilnih telefona“, rekla je Nevena Praizvoić iz Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine.

Sve je više i grupnih tužbi potrošača, ali i vansudskih rešavanja sporova. Ovome je doprinelo i to što je ukinuta taksa za tužbu, dodaju u Ministarstvu. Ipak, ukoliko izgube spor, građani moraju da plaćaju sve sudske troškove, što ih i dalje odvraća od tužbi.

Iako je novi zakon na snazi, u Centru za zaštitu potrošača Forum ocenjuju da njegova primena „hramlje“ ali da pomaka ima.

„Dva velika trgovca su javno priznala da su kršili prava potrošača. Oni su promenili svoje poslovanje što je pokazalo da je i privreda spremna da učini pomak što se zaštite potrošača tiče“, rekli su u Forumu.

Kako oni ocenjuju, najveći pomak tokom poslednjih godinu i po dana je u tome što su gradska javna preduzeća formirala savetodavna tela u kojima su predstavnici potrošača. Ovo predviđa član 83. Zakona o zaštiti potrošača. Sve odluke koje se donose u preduzeću mora da razmatra ovaj savet.

„Iako se ta tela vrlo retko ili upošte od tada nisu sastajala, ovo ipak predstavlja pomak jer predstavnici potrošača imaju pravo da utiču na odluke. Ukoliko se oni ne slože sa nekim predlogom, mogu uputiti pismeno menadžmentu da se neslažu. Ipak, na upravi je da odluči da li će ispoštovati stav predstavnika potrošača“, rekao je Jovan Jovanović iz Foruma.

Iako se svest lokalne samouprave menja, državna javna preduzeća još odbijaju da u svoj rad uključe predstavnike potrošača i time krše Zakon. To su preduzeća koja je formirala Vlada, poput EPS-a, Srbija Gasa, Telekoma, kažu u Forumu.

„Predstavnici potrošača moraju da se nađu i u Agenciji za energetiku, Ratelu i drugim važnim državnim agencijama i institucijama“, dodao je Jovanović.

zakon o zastiti potrosaca

Savetodavna tela u ovim preduzećima ne postoje ni uprkos tome što Zakon predviđa kazne od 300.000 do 2 miliona dinara za nepoštovanje ove odredbe za pravna lica i od 50.000 do 150.000 za odgovorna lica, kažu u Forumu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com