Kultura

Svetski dan pozorišta za decu i mlade i Svetski dan lutkarstva

Povodom 20. marta, Svetskog dana pozorišta za decu i mlade, u organizaciji ASITEŽA (Međuanrodna asocijacija pozorišta za decu i mlade), pozorišta širom sveta pripremiće različite programe da bi istakli značaj pozorišne kulture za decu i mlade i njen uticaj u odrastanju, obrazovanju i vaspitanju novih generacija. Slogan „Povedite dete u pozorište danas“ upućen je roditeljima, bakama, dekama, učiteljima, vaspitačima i starateljima, sa ciljem da se svakom detetu i mladoj osobi pruži mogućnost da zavoli pozorište.

Svetski dan lutkarstva obeležava se dan kasnije, u ponedeljak 21. marta, u organizaciji UNIME, pozorišne asocijacije pridružene UNESKU, koja okuplja ljude, profesionalna pozorišta i pozorišne trupe iz celoga sveta koji doprinose razvoju lutkarske umetnosti.

Lep običaj je da ovim povodom svoje poruke napišu istakunuti svetski umetnici. Predsednica ASITEŽA, Ivet Hardi je i ove godine pripremila poruku povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade, dok je poruku po pozivu napisala Dženi Sili, umetnička direktorka pozorišne trupe Greje, gluva osoba. Time ASITEŽ želi da skrene pažnju na desetogodišnjicu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom i da istakne i podrži prava svih na umetnost i kulturu i na puno učešće osoba sa invaliditetom u profesionalnom kulturnom životu zajednice.

Povodom Svetskog dana lutkarstva, uprava UNIME odlučila je da ponovno uputi svetu prekrasnu poruku nedavno preminulog naučnika, istraživača, pozorišnog kritičara, pisca i antropologa koji je posvetio život svetu lutkarstva – Henrika Jurkovskog, napisanu pre pet godina. Pozorište lutaka Niš će obeležiti ove značajne datume.

PROGRAM
Nedelja, 20. mart, Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 11.30

Čitanje poruke predsednice međunarodnog ASITEŽA Ivet Hardi
Poruku čita glumica Biljana Radenković

Promocija pesme i spota “Raste dete”

Predstava „Bila jednom jedna zima“

Druženje glumaca i dece u foajeu pozorišta

Ponedeljak, 21. mart, Svetski dan lutkarstva

Likovno-lutkarska radionica „Lutka i dete – prijatelji”, 10.00
Učenici IV razreda Osnovne škole “Car Konstantin” će u klubu Pozorišta lutaka crtati i praviti lutke po motivima poznatih bajki koje se nalaze na našem repertoaru. Njihovi radovi biće izloženi u foajeu pozorišta.

Predstava „Lepotica i zver “, 10.00 i 12.00
Organizovana poseta učenika Osnovne škole “Ivo Andrić”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com