Zdravlje

Opasni proizvodi na rafovima, potrošači prepušteni sebi

Analize proizvoda koji se nalaze u prodavnicama u Srbiji pokazale su da je u pojedinim koncentracija veoma opasnih materija ftalata veća od 0,1 odsto.

„Ftalati mogu ozbiljno da ugroze zdravlje ljudi, pre svega utiču na plodnost i rad endokrinog sistema“, upozoravaju u organizaciji Alternativa za bezbednije hemikalije.

Više od polovine testiranih kablova je pozitivno na ovu supstancu, zatim medicinska sredstva, igračke, podne obloge, oprema za plažu i odeća. Čak je i u jednom uzorku opreme za bebe pronađena ova materija.
Ftalata nije bilo u ispitanim uzorcima školskog pribora, plastičnog posuđa i dodatne opreme za mobilne telefone.

„Ova supstanca se koristi u industriji jer omekšava plastiku. Problem je što se ona ne vezuje, pa može da iscuri iz proizvoda. U tom slučaju mu daje masnoću“, kaže Jasminka Ranđelović iz organizacije ALHem.

Još alarmantniji je podatak da se po važećim zakonima u Srbiji i ostatku Evrope, pre puštanja u promet, proverava prisustvo ove materije samo u igračkama i priboru za decu.

„Ostali proizvodi su legalno na našem tržištu. Jedina opcija da se građani zaštite je da od distributera ili proizvođača traže informaciju da li se štetne materije nalaze u proizvodu, pa da na osnovu odgovora odluče da li da ga kupe. Ukoliko budu izbegavali ovakve proizvode distributeri ih neće nabavljati“, kaže Aleksandra Rašović iz Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Zahtev potrosaca

Kako kažu, distributeri i proizvođači su u obavezi da odgovore na zahtev potrošača za ovim informacijama. Ukoliko ne daju odgovor, mogu biti kažnjeni iznosom od 500 hiljada do milion dinara. Od 90 distributera koliko su kontaktirali prilikom istraživanja, 47 je odgovorilo na zahtev. Međutim, samo je 20 njih pružilo konkretan odgovor na pitanje o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost (SVHC), u skladu sa obavezom propisanom članom 27. Zakona o hemikalijama. Prisustvo ftalata potvrdile su dodatne laboratorijske analize u 24 uzorka. Međutim, nisu precizirali o kojim se konkretno markama proizvoda i distributerima radi kako ne bi “ugrozili rad inspekcije”.

“Rezutate analiza koje smo dobili kao i spisak distributera koji nisu želeli da komuniraju sa nama dostavićemo nadležnim inspekcija koje će dalje postupati”, kažu u ALHemu.

Ovo su preliminarni rezultati istraživanja organizacije ALHem, međunarodne organizacije WECF, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Progarma UN za razvoj, i tri udruženja potrošača, među kojim je i niški Forum. Kompletan izveštaj imaće do kraja aprila. Istraživanje su sproveli, kažu, da bi poboljšali nivo zdravlja stanovništva. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 5 miliona ljudi godišnje umre zbog bolesti nastalih usled izloženosti hemikalijama, ali su proizvodi koji sadržne opasne materije i dalje na svetskom i domaćem tržištu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com