Hronika

TUGA! Niški planinar Batica Pavlović izgubio bitku

Tragedija – otišao je jedan od nas, otišao je naš prijatelj, naš drug, naš brat, otišao je šmeker, rodoljub, patriota, planinar, padobranac, ljudina, otišao je naš Batica, ovako se od Nišlije Batice Pavlović oprostio prijatelj Milan Lapčević. Nišlija koji je u javnosti bio poznat kao učesnik mnogih planinskih pohoda, koji je u društvu sina Pavla osvojio skoro sve balkanske vrhove, jutros je nastavio da spava. Ne ostvarivši sve ciljeve, ne popevši se na sve vrhove…ostavivši suprugu, dve kćeri i sina da se sećaju njegovog lika i dela.

Požrtvovani otac dve ćerke i malenog Pavla, planinar i avanturista u duši, bio je bolestan nekoliko dana sa visokom temperaturom, odbijao je da ode kod lekara, jutros se iz sna nije probudio. U neverici prijatelji, porodica slomljena bolom, poznanici čitavog dana ostavljaju postove na Facebook-u i opraštaju se od ovog Nišlije koji je plenio.

Na Bogojavljenje sa sinom plivali su u ledenoj Nišavi a Pavle je bio najmlađi plivač koji je ove godine uhvatio Bogojavljenski krst. I tada i svakoga dana Batica je bio tu, kao podrška, podstrek i primer.

U Makedoniji je nedavno Batica ostao zatrpan sa sinom ispod lavine snega. I sve je to preživeo ali jutros svoje najmilije napustio je u toplini porodičnog doma.12373228 10201009607758437 1495596689172016756 n

Ostaće neostvarena želja, put koji je bio planiran za jun, kada je trebalo da devetogodišnji Pavle sa ocem, osvaja Elbrus i Mon Blan o čemu su Niške Vesti pisale.

Četrdesetčetvorogodišnji Batica Pavlović bio je i deo ekspedicije “Stazama slavnih ratnika” koju je činila devetočlana ekipa koja je prešla 240 km od Pećke patrijaršije, preko Rugovske klisure i Crne Gore do Skadra. To je ista deonica puta kojom se povlačio deo Srpske vojske pre tačno jednog veka.

“Bio je sjajan čovek, uvek spreman da nasmeje, podrži, pomogne, plenio je dobrotom i vedrinom. Znali smo se tako malo a tako puno. 240 km našeg zajedničkog poduhvata nas je zauvek vezalo. Hodali smo, pomagali se, pričali, smejali, podržavali, delili komad hrane, gutljaj vode, družili se, divili onome što su naši preci uradili za nas, cenili iste vrednosti, bili ponosni na naš poduhvat, našu ekipu i na našu otadžbinu, pevali i plakali “Tamo daleko”, napisao je Milan Lapčević.

Drugari planinari, poznanici i poštovaoci lika i dela Batice Pavlović, pozvani su na komemorativni skup u niški Dom vojske sutra u sredu 16. marta u 10 sati.

Sahrana je organizovana sutra u 14 sati na Vrežinskog groblju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com