Zdravlje

Povećano zagađenje vazduha u Nišu

Koncentacija čađi u vazduhu na teritoriji Niša bila je pojedinih dana u januaru duplo viša od uobičajene, dok je februara prelazila granicu za oko 35 odsto, govore podaci Instituta za javno zdravlje.

 

U prva dva meseca ove godine bilo je dana kada je koncentracija suspendovanih čestica i teških metala u vazduhu bila veća nego tokom leta. Nišlije su u ovom periodu najviše udisale olovo, jer se znatno povećala koncentracija ovog metala u vazduhu. Ipak, dozvoljeno je da ga u vazduhu ima 1 µg po metru kubnom pa je sve u granicama normale, kažu u Institutu.

Veće zagađenje vazduha pokazala su merenja i u poslednja tri meseca 2015. godine.

U Institutu za javno zdravlje kažu da su ovakve vrednosti uobičajene za period grejne sezone, kada se najviše loži. Kako uveravaju ovi podaci nisu alarmantni, iako potvrđuju da zagađenje vazduha može loše da utiče na zdravlje ljudi.

„Zagađenje vazduha može nepovoljno da utiče na respiratorni sistem pre svega, pa su infekcije učestalije. Najugroženija su deca, trudnice, stariji sugrađani i hronični bolesnici“, kaže za Niške Vesti prim. dr Ljiljana Stošić lekar Instituta za javno zdravlje Niš.

Screenshot 3

Kako kažu na Institutu, još nemaju presek podataka za dane u martu, ali su ranija merenja pokazala da nivo zagađenja vazduha sa prolećem opada.

„Jedan od razloga je manje loženja, ali i češće padavine koje speru sve loše čestice. Zimi je vazduh suvlji što pogoduje širenju čestica“, dodaje dr Stošić.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine finansira merenja koja Institut vrši svakodnevno u ulici kneginje Ljubice kod Fakulteta umetnosti, dok suspendovane čestice u vazduhu mere jednom nedeljno kod zgrade Instituta na bulevaru Zorana Đinđića.

 

Screenshot 5

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com