Društvo

Tržnica je na površini koju plaća Gradu

Direktor Tržnice Radovan Milojević, negirao je navode zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića koji je rekao da se tezge koje su postavljene za udruženje “Cvećara Jug” na javnoj gradskoj površini. Milojević kaže da teritorija Cvetne pijace pripada gradu koji je dao Tržnici na upravljanje Ugovorom iz 2001. godine. Tržnica za taj prostor plaća naknadu za gradsko građevinsko zemljište i porez, dodaje Milojević.

Prostor na Cvetnoj pijaci Tržnica može da koristi tačno do ograde, dokle se i sada nalazi.  U to su se uverili i komunalni inspektori iz opštine Crveni krst, rekao je direktor tog javnog preduzeća Radovan Milojević.

“Vrlo je uvredljivo da se kaže da se direktor Tržnice dogovorio sa načelnikom Uprave za poljoprivredu. Naprotiv mi oko postavljanja tezgi cvećarima nismo imali isti stav”, ističe Milojević.

On podseća da je tada potpsan trojni Ugovor, između nadležne Uprave, Tržnice i cvećara  zbog kojeg je Tržnica završila na Sudu.

“Shvatili smo da bi grad bio gubitnik, pa smo našli mogućnost i dali cvećarima prostor da postave tezge. To smo mogli da učinimo na sadašnjoj lokaciji jer se u međuvremenu smanjilo Udruženje sa 19 na 10”, objašnjava direktor i dodaje da je sa Udruženjem cvećara potpisan novi Ugovor, a na Sudu postignuto vansudsko poravnanje, koje je naišlo na odobravanje svih relevantnih faktora u gradu.

Tržnica je zauzvrat cvećarima dala popust, odnosno plaćaće za ovu godinu samo 50 odsto od cena za zauzeće javnih površina.

Milojević kaže da postoji pritisak da se Cvetna pijaca ugasi, ali to nije moguće. Postoje Ugovori o pravnom dejstvu do 2021. godine.

“Postoje Ugovori sa blizu 30 lokala i ukoliko bi se neki od tih objekta uklonio morali bi da se nadoknade troškovi gradnje i izgubljena dobit.”

Na pitanje novinara gde će biti smešteni ostali cvećari, direktor kaže da se broj cvećara smanjio na 10.

“Nema ih više 19, već 10, a njih smo smestili. Za ostale tražićemo mogućnost na drugim pijacama”, kaže Milojević.

nacrt

 

Predsednica udruženja “Cvet juga” Tanja Petković kaže da ima još cvećara koji čekaju na svoje tezge.

“Biramo lokaciju, bilo je razgovora da se tezge za četvoro njih postave na pijaci u Durlanu, pa se kolegama nije dopalo mesto. Ukoliko nađemo adekvatno mesto biće postavljene tezge na drugim lokacijama, ukoliko ne oni će raditi gde i sada rade”, rekla je predsednica udruženja.

Ona je objasnila da je Tržnica u obavezi da postavi i ostalih devet tezgi, ali ukoliko se ukaže odgovarajuća lokacija. Ukoliko se Tržnici uprazni neki prostor koji nama ne odgovara, onda tamo nećemo da postavljamo tezge, istakla je Petković.

“Mi smo tu i prodavali cveće, tako da se sada nalazimo na svojim prodajnim mestima. I ostali cvećari imaju svoje mesto unutar zelene pijace”, rekala je Tanja Petković.

Članovima udruženja “Cvet juga” Ugovor koji su potpisali avgusta 2014. godine obavezao ih je da naprave jednoobrazne tezge. Oni su za to izdvojili milion dinara dok im je Uprava obezbedila dodatna 2 miliona.

“Naše tezge trebalo je da budu postavljene pre više od godinu dana, zbog čega smo i tužili “Tržnicu”. Međutim, postigli smo dogovor i delimično smo zadovoljni njime. Ipak, imali smo puno neplaniranih troškova oko skladištenja tezgi, a potom i oko tužbe”, rekao je za Niške Vesti cvećar Emilijan Simeon.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com