Magazin

Vernici danas slave SVECA koji je celu Gazu preobratio u hrišćanstvo!

Samo svojom velikom verom i strpljenjem, Porfirije je uspeo da celu Gazu prevede u hrišćanstvo. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustom, da traži podršku u teškoj borbi s idolopoklonicima

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju dan posvećen Svetom Porfiriju Gaskom. Rodio se u Solunu u bogatoj porodici. Svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju.

Tu se zamonašio i proveo pet godina. Onda je posetio Svetu Zemlju u društvu sa svojim drugom, inokom Markom.

Blizu Jerusalima podvižavali su se u nekoj pešteri opet pet godina. Tada je, međutim, izgubio snagu u nogama, pa više nije mogao ići. Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao Božije službe.

Po verovanju, jedne noći u viziji mu se javio sam Bog i iscelio ga od bolesti u nogama, te je potpuno ozdravio. Kada je izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se teškog srca prihvatio te dužnosti. U Gazi je zatekao samo 280 hrišćana. Svi ostali žitelji su bili idolopoklonici, i to vrlo fanatični.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com