Društvo

Perišić: Žene su danas odvažne i hrabre

Povodom osmog marta, Međunarodnog dana žena gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić uputio je svim ženama čestitku.

“Smisao osmog marta zapravo je borba za ostvarivanje prava žena širom sveta. Tokom razvoja civilizacije žene su uspele da zauzmu uslovno rečeno radna mesta koja su pripadala muškarcima.

Ipak u našem društvu gde su patrijarhalna shvatanja još uvek dominantna, zasluge žena koje se bave specificnim zanimanjima rezervisanim uglavnom za muškarce dobijaju na značaju. Žene su danas podjednako supruge i majke, ali i čuvari javnog reda, odbrambene moći zemlje, ekstremne sportistkinje, komunalne policajke, vozači autobusa, itd. Žene su danas odvažne i hrabre.

Ali hrabrost nije sakrivanje modrica puderom, ili ćutanje na strašne uvrede ili ostajanje u lošim brakovima zbog osude sredine. Hrabre žene danas moraju da se bore, a mi kao loklana samopurava smo tu da im pomognemo i ulijemo samopouzdanje kroz rad sigurne kuće, ali i sistemskom borbom i zajedničkim delovanjem protiv nasilja sa svim ostalim nadležnim činiocima u društvu.

Želim da u ime grada na današnji dan kada se sećamo početka borbe za ostvarivanje prava žena, još jednom odamo priznanje damama u našem gradu i našoj zemlji. Osim buketa cveća i poklona ovog dana, ženi treba dati priznanje za hrabrost, borbu, doprinos čovečanstvu i sagledati je u svim njenim veličinama: u njenoj nežnosti i lepoti, ali i u njenoj snazi i istrajnosti”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com