Kultura

Gangster rep i prvoklasni džez – Soweto Kinch na Nišvilu

Jedan od najboljih britanskih jazz i crossover sastava koji predvodi saksofonista, kompozitor, reper, producent i MC – Soweto Kinch, nastupiće na predstojećem Nišvilu, u petak 12. Avgusta. Soweto Kinch je još 2002 godine u prestižnoj BBC anketi proglađen za najveću jazz zvezdu u usponu, a medju brojnim priznanjima koje je dobio su i po dve MOBO i Urban Music nagrade, nagrade BBC-a za najboljeg jazz instrumentalistu i najbolji bend, nagrada “Peter Whittingham” za inovaciju u džezu, Nagradu na saksofonskom takmičenju “White Foundation”, specijalna nagrada na Montreux Jazz Festivalu, kao i nominacije za pretižnu Mercury nagradu…..

Poznati magazin “Jazzwise” je u recenziji prvog albuma Soweto Kinch, postavio pitanje i dao odgovor koji verovatno najbolje karakteriše muziku ovog sastava: “ Gangster rep ili prvoklasni jazz? Oba”!!! Soweto ( rodjen 1978. godine) je odrastao sa ocem – dramskim piscem i majkom – glumicom, što poprilično objašnjava i njegovo interesovanje, prvobitno za scenski tekst, a kasnije i za rep, a svoja interesovanja je osim na svojim projektima – više puta objedinio i kao autor i učesnik u odlično prihvaćenim muzičko-scenskim produkcijama.

U početku je učio klarinet, a saksofon je počeo da svira sa devet godina, da bi već četiri godine kasnije postao opsednut džezom i to kako sam kaže – posle susreta sa Wyntonom Marsalisom – članom žirija na jednom takmičenju – koji ga je podržao da nastavi u tom pravcu. Uporedo sa muzikom, Soweto Kinch je na Oksfordu studirao savremenu istoriju, a već početkom novog milenijum, odnosno u svojim ranim dvadesetim – postao je opšte prihvaćen kao ambasador urbane kulture ali i svojevrsna britanska jazz institucija.

Debi album “Conversations With The Unseen” je objavio 2003. godine i odmah bio nominovan za Mercury nagradu, a drugi “A Life in the Day of B19: Tales of the Tower Block” iz 2006. godine je u stvari prvi deo dvostrukog koncept albuma koji govori o životima ljudi iz predgrađa Birmingema. Godine 2013. Soweto je u Birmingemskom teatru predstavio scensku postavku svog koncept albuma “Legend of Mike Smith” koji se bazira na Danteovoj “Božanskoj komediji” i konceptu sedam smrtnih grehova, a sve kroz priču o mladom MC-u Majku Smitu koji se suočava sa iskušenjima savremenog društva.

U jednom od poslednjih intervjua Amy Winehouse je rekavši da bi želela da snimi pravi džez album, i naglasila da je upravo Soweto Kinch muzičar čiji joj rad predstavlja inspiraciju i sa kojijm bi volela da sarađuje.

Soweto je bio uključen i u rijaliti šou u kojem su on, Goldie i Ms Dynamite – bili mentori ekipima od po 12 mladih iz socijalno ugroženih grupa, pripremajući ih za nastup pred princom Harijem u Bakingemskoj palati. Takođe često učestvuje i u rep duelima u kojima su mu “suparnici” Dotz, Shuffle T, Charron…..

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com