Zdravlje

Zbog izbegavanja vakcinacije još niko nije kažnjen

Od kada je na snazi novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa kazne za roditelje ukoliko ne vakcinišu svoju decu, niko nije procesuiran, rekao je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
On je potvrdio da je bilo nekoliko opomena, ali za sad, još niko nije kažnjen.

“Za ovaj prekršaj minimalna kazna je 3000 dinara, a maksimalna 150.000. Međutim, svi mediji su istakli samo gornju cifru. Mi sve radimo po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kao što to rade i razvijene evropske zemlje” istakao je Lončar.

On je dodao da deca u Srbiji nipošto neće dobijati neproverene vacine niti one koje ne zadovoljavaju standare SZO. Na pitanja niških novinara da li ima roditelja čije je dete ozbiljno obolelo posle vakcinacije i šta ukoliko oni ne žele da imunizuju i drugo dete, ministar je odgovorio –

“Roditelji su na vezi sa pedijatrima koji donose odluke. Teško je dokazati da je neka bolest posledica vakcinacije. Osim što izazivaju lokalne reakcije, ne možemo ih povezati sa ozbiljnijim posledicama po zdravlje dece”.

Obaveza je da se deca imunizuju protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com