Društvo

Bugari vikend provode u Nišu

Vikend u Nišu – postala je redovna turistička tura za naše komšije iz Bugarske. Dolaze organizovano autobusom ili sopstvenim prevozom. Ovde kažu bez zabrane mogu da puše na javnom mestu i provode se, odlično se osećaju u našem gradu i zato se rado vraćaju.

Svakog vikenda pored glavnog ulaza u Tvrđavu stoje parkirani autobusi sa bugarskim registarskim oznakama. Još je očiglednije prisustvo Bugara kada kroz čitav grad čujete njihov razgovor. Brojni turisti oko vrata nose velike aparate i “besomučno” slikaju svaki ćošak.

“Ovde se odlično provodimo i volimo da dođemo u vaš grad. Kupujemo ovde prehrambene proizvode jer je kod vas sve to jeftinije. Meso koje nam se nudi u Bugarskoj je sumnjivog kvaliteta a mi imamo poverenja u srpske kompanije koje proizvode meso”, kaže Dimitar koji je juče sa prijateljima šetao Tvrđavom.Bugari u Nišu

Evropska unija predviđa mnoge zabrane, jedna od njih je i pušenje cigareta na javnom mestu. To očigledno našim susedima mnogo smeta te rado dolaze u Niš, jer se kod nas ovo još uvek može.

Naše komšije najradije šetaju Tvrđavom, kafići prepuni bugarskih turista, ugostitelji zadovoljni.

“Već smo navikli da nam Bugari dolaze svake nedelje u velikom broju. Galantni su u plaćanju i nisu puno zahtevni. Nekada ih je teško razumeti, ali smo već neke reči naučili na bugarskom i lako se sporazumevamo”, kaže konobarica jednog od kafića u Tvrđavi.

Ako se pored hrane i smeštaja, računa i prodaja suvenira onda Niš nešto i zaradi od ove druželjubivosti suseda, jer se od suvenira mnogo toga proda.

U niškim turističkim agencijama kažu da Bugari ne zahtevaju posebne programe ili razgledanje grada, dovoljno poznaju jezik i sve obave u svojoj režiji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com