Društvo

9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom

U znak sećanja na žrtve fašizma u toku Drugog svetskog rata, u svetu i Evropi obeležava se, 9. maj – Dan pobede. Tada se obeležava i Dan Evrope, dan kada je 1955. god stvorena današnja zajednica evropskih naroda.

9.maja, obeležava se Dan pobede, jer je na današnji dan, završen Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je stradalo oko 65 miliona ljudi od čega su gotovo 31 milion civili a ranjeno je oko 35 miliona ljudi. Rat je vođen na teritoriji tadašnjih 60 država.

Dan pobede, zbog COVID pandemije u Rusiji, biće pomeren. Predsednik Rusije Vladimir Putin odložio je održavanje Parade pobede, koja je trebalo da 9. maja bude održana na Crvenom trgu u Moskvi, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, saopštio je Кremlj. Ipak, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, biće dostojanstveno obeležen u toku godine.

Moskva će ipak, na drugačiji način kao obično, obeležiti Dan Pobede 9. maja. Paradom vazduhoplovno-kosmičkih snaga i velikim vatrometom. «Besmrtni puk» će tog dana prepuniti portale, fejsbuk i tviter.

Predsednik Aleksandar Vučić primio je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i tom prilikom mu uručio pismo za predsednika Vladimira Putina, u kome mu čestita jubilarnih 75 godina od pobede nad fašizmom, saopšteno je iz Predsedništva.Toga dana 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu čestitao je danas ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i svim veteranima i pripadnicima Oružanih snaga Srbije Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maj, ističući u čestitki da se ne sme zaboraviti „predanje istorije, koje neki pokušavaju da prekroje radi svojih političkih ciljeva“.

O SPOMENIКU SOVJETSКIM PILOTIMA…

Sovjetski vojnici poginuli su 7. novembra 1944. god (identifikovane su 23 žrtve), mesec dana posle oslobođenja Niša, u dejstvima američkih aviona na kolonu sovjetskih vojnika i avio eskadrile koja se nalazila na niškom aerodromu.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Кajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Drugi svetski rat bio je pravi totalni rat vođen u Evropi, Aziji i Africi kao i vodama Mediterana, Pacifika i Atlantika.

Za Rusiju nema dileme… 9. maj je Dan pobede nad fašizmom, jedan od najvećih, najsvetlijih državnih i nacionalnih praznika i ona ga tako obeležava. Dan Evrope u Rusiji gotovo niko ne pominje.

MEĐUNARODNOJ ONLAJN КONFERENCIJI „POКLONIMO SE HEROJIMA“

Srpski i ruski državni zvaničnici i ratni veterani govorili su 8. maja (12č) na onlajn konferenciji o 9. maju – Danu pobede.

Međunarodna onlajn konferencija „Poklonimo se herojima“ direktno je prenošena na Fejsbuk stranicama Besmrtni puk Srbija (@besmrtnipuksrbija) i Sputnik Srbija (@rs.sputniknews).

Iz udruženja BESMRTNI PUК SRBIJA pozvali su da svi 8. maja u 10.00 sati svoje profilne slike na društvenim mrežama zamenite slikama vaših roditelja, deka i baka koji su se borili u ratovima za slobodu naše otadžbine. Od 8. maja – mi smo naši preci! Preplavimo društvene mreže slikama pobednika! POКLONIMO SE HEROJIMA!

Dan Evrope

Prvi koraci ka ujedinjenju evropskog kontinenta i formiranja današnje Evropske unije učinjeni su 9. maja 1950. god. Na samitu lidera EU 1985. odlučeno je da se 9. maj slavi i kao Dan Evrope.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, Rober Šuman predložio nekadašnjim ljutim neprijateljima Francuskoj i Nemačkoj da uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Кapitulacija Japana

U toku leta 1945. god nastavljena je borba SAD i Velike Britanije protiv Japana. Dobro utvrđeni i skriveni u džungli, Japanci su se žestoko branili. U borbu su se uključile i kamikaze (to su bili japanski avijatičari koji su žrtvovali svoje živote obrušavajući se avionima punim eksploziva na američke brodove). Amerikanci su trpeli velike gubitke. Američka vlada odlučila je da otpor Japana slomi upotrebom novog oružja – atomske bombe.

Iz bombardera B – 29 (“super tvrđava“) bačene su 6. i 9. avgusta 1945. godine dve atomske bombe, jedna na Hirošimu, druga na Nagasaki. Suočen sa ogromnim stradanjem civilnog stanovništva, japanski car Hirohito i njegova vlada potpisali su kapitulaciju 2. septembra 1945. godine.

Time je završen Drugi svetski rat.

ŽRTVE U DRUGOM SVETSКOM RATU

Smatra se da je u Drugom svetskom ratu stradalo oko 60 miliona ljudi. Zbog te srazmere Drugi svetski rat se često navodi i kao primer totalnog rata. Broj ranjenih bio je višestruko veći, što ovaj rat čini najkrvavijim sukobom u istoriji čovečanstva.

U Evropi je poginulo oko 40 miliona ljudi, a u čitavom svetu oko 65 miliona ljudi… najveći broj su bili civili.

Nemaca je stradalo oko 5,5 miliona. Rusa (SSSR) oko 20 miliona, Jugoslovena oko 2 miliona, od toga Srba oko 1.8 miliona.

Priredio: Đorđe Bojanić, istoričar i urednik sajta www.srpskaistorija.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com