Društvo

Odlazi “Sanjar o svetskom miru”?

Spomenik filozofa Šri Činmoja uskoro bi mogao da bude uklonjen sa obale Nišave. Statua koju je prošlog leta postavila „Peace run“ organizacija više nema dozvolu da se nalazi na tom mestu, kažu u gradskoj opštini Medijana.

„Spomenik je imao privremenu dozvolu na 6 meseci. Ona je istekla 31. decembra 2015. Komunalna inspekcija opštine je oktobra prvi put obavestila vlasnike statue da im dozvola ističe, ali još nismo dobili dokaze da su je pribavili“, rekao je Niškim Vestima Saša Markišić iz Medijane.

Prema njegovim rečima opština je prošle godine od nadležnih uprava pribavila privremenu dozvolu jer je trka prolazila kroz Niš pa su organizatori želeli da postave simbol „Trke za svetski mir“ u naš grad. Od ponedeljka će komunalci izdati rešenje za uklanjanje, a ukoliko vlasnici to ne učine u roku od dve nedelje, opština će angažovati javno preduzeće da pomeri spomenik.

„On će biti sačuvan u depou, a ukoliko vlasnici budu pribavili sve potrebne dozvole kasnije, spomenik može biti vraćen“, kaže Markišić.

On dodaje i da „Peace run“ sada treba da se obrati Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji će dalje tražiti sve neophodne dozvole za spomenik. Međutim, u Zavodu to negiraju.

„Ministarstvo kulture daje mišljenje o svakom spomeniku, pa su jedino zbog toga mogli da povežu ovaj slučaj sa nama. Mi se bavimo samo spomenicima kulture, a ta statua to nije, niti se nalazi na zaštićenoj površini“, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić.

Sa predstavnicima ove organizacije u Beogradu, kojima je opština i uputila upozorenje, nismo uspeli da stupimo u kontakt jer broj telefona i e-mail adresa nisufounder small u funkciji. Od njih, za sada, nema odgovora na pitanje da li će statua ostati tu gde jeste.

Da podsetimo, postavljanje ove statue izazvalo je reakcije javnosti. Pokret Dveri, Srpski narodni pokret „Naši“ i druge organizacije tražile su da se ukloni zbog toga što je „sektaški“.

„Pre neki dan sam video čoveka da dorađuje spomenik. Statua mi ne smeta uopšte, samo nije nešto posebno lepo napravljena“, kaže Srđan Stojanović koji skoro svakodnevno prolazi pored spomenika.

Šri Činmoj je osnovao “Trku mira” 1987. godine sa idejom da promoviše sport i harmoniju među ljudima, navode na sajtu “Peace run”. Kada je 2014. godine trka prolazila kroz Srbiju, njen pokrovitelj bila je republička Skupština, a podržali su je i Olimpijski komitet, Ministarstvo omladine i sporta kao i grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com