Kultura

Izložba Bojana Otaševića

U Galeriji “Srbija” postavljena je izložba slika Bojana Otaševića.

Izložena dela su bila deo ciklusa pod zajedničkim nazivom „Razgovori sa prijateljima“ i nove slike „Čekaonica“ koje on savršeno povezuje ili bolje reći nadovezuje stvarajući suptilnu metaforu umetnikovog odnosa prema ljudima i okruženju uopšte, sagledavajući čoveka u žiži svih problema svog vremena. Uvodeći diptihe na izložbi na kojima su dve figure jedna okrenuta ka drugoj-u „prijateljskom razgovoru“ stvara dinamiku ; diptih je ovde u funkciji „razgovora“ interakcije.

Snažan i širok ekspresivni potez upotpunjen je kolorističkom atmosferom punom strasti i emotivnog naboja, kažu umetnički kritičari.Bojan

Bojan Otašević, je jedan od najreferentnijih srpskih umetnika, srednje generacije,profesor na umetničkoj akademiji, doktor umetnosti ali i pasionirani muzičar. Svoj karakterističan, prepoznatljiv motiv- ljudski lik i telo, Otašević je uspeo da prevede iz svoje matične likovne discipline-grafike-u slikarstvo.

Bojan Otašević je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao i doktorirao kod mentora prof. Biljane Vuković. Član je ULUSa, trenutno radi na umetničkom Fakultetu u Kragujevcu na odseku za Primenjenu i likovnu umetnost u zvanju Vanrednog profesora.

Dobitnik je mnogobrojnih značajnih priznanja iz oblasti grafike od kojih izdvajamo: Nagrada za grafiku Petar Lubarda,Zlatna igla, za grafiku, na Prolećnoj izložbi članova ULUSa, Beograd, Velika diploma za crtež na XII međunarodnom bijenalu portreta u Tuzli, Nagrada „Mali pečat grafičkog kolektiva“. Samostalno izlaže u kontinuitetu od 1997. i do sada je imao četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu.Izlagao na preko dvestotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com