Zdravlje

Rani skrining sluha od sada i u niškom porodilištu

Nađa Đurđanović ide u šesti razred, trenira odbojku, prati sport i rado izlazi sa drugaricama. Ona govori i čuje, iako je rođena sa oštećenim sluhom.

U ranom detinjstvu Nađi je ugrađen implant koji joj je omogućio normalno funkcionisanje.
Nađa ima i stariju sestru, dvadesetčetvorogodišnju Tamaru, koja je takođe od rođenja imala problem sa sluhom.

Na sreću, 12788831 10209106380362901 1108244534 oTamara je sada majka, diplomac Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i ima potpuno zdravog sina. I ona dobro govori i čuje zahvaljujući rehabilitaciji.

„To je traumatično i teško iskustvo za roditelje i oni obično krenu pogrešnim putem jer ne znaju šta treba da preduzmu kada primete da deca ne čuju. Obično kasno reaguju“, kaže Sanja Đurđanović, majka ove dve devojke.

Kod poremećaja sluha ključna je rana dijagnostika, a čest je slučaj da roditelji do treće ili četvrte godine ne primete da njihovo dete ne čuje. Zahvaljujući Blic fondaciji i akciji „Srce za decu“, niško porodilište sada ima aparat za ranu dijagnostiku poremećaja sluha.

„To je aparat najsavremenije generacije i njime je moguće ustanoviti da li beba čuje već posle trećeg dana njenog života. Porodilištima u Srbiji nedostaju skrining aparati, a rana dijagnostika vrlo je važna za pravilan razvoj dece. U slučaju poremećaja sluha deca imaju i problema sa govorom, a to donosi mnoge poteškoće“, kaže dr Dušan Milisavljević, narodni poslanik koji je inicirao nabavku ovog aparata.

Niški Klinički centar je prvi u Srbiji dobio ovaj aparat, a akcija će obuhvatiti svih 58 porodilišta u zemlji. Aparat košta 3000 evra, a biće plaćen novcem od prodaje prve dve karte za let Beograd-Njujork, koji uvodi „Er Srbija“.

„Naša je dužnost da pomognemo zajednici i pozivam sve kompanije da se uključe u ovu humanitarnu akciju“, kaže generalni direktor „Er Srbije“ Dane Kondić.

12810187 10209106382762961 548567665 oMinistar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da su skrining i prevencija zdravstvena politika države, jer je to najbolji način da se očuva zdravlje stanovništva uz najmanje ulaganja. Statistika kaže da poremećaj sluha ima troje do petoro od 1000 novorođenčadi. Ukoliko rehabilitacija počne pre navršenih šest meseci, govor se znatno brže razvija.

„Još danas ćemo pregledati prvu bebu ovim aparatom i drago mi je da Srbija ipak ima sluha za najmlađe. Očekujem još novih aparata za naše porodilište“, kaže direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Blic fondacija i kompanija Ringer Aksel Springer obezbedili su i repromaterijal za prvih godinu dana pregleda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com