Društvo

Zajednica za zbližavanje „u dobru i zlu“

Institucionalno povezivanje, razmena iskustava, uspostavljanje privrednih kontakata i zajedničko učešće na projektima – neke su od tačaka koje predviđa Protokol o saradnji zajednice gradova, opština i gradskih opština Republike Srbije i Grada Trebinja iz Republike Srpske, potpisanog juče u Nišu.
Skup koji je okupio gradonačelnike, predsednike opštine i predsednike skupština petnaestak srpskih lokalnih samouprava održan je u organizaciji Gradske opštine Medijana koja već nekoliko godina sarađuje sa Trebinjcima.

“Podržali smo inicijativu gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića smatrajući da u svim oblastima moramo da budemo bliži jedni drugima. Osnivanje Kluba prijatelja Trebinja znači korak u budućnost koji će se nadamo doneti mnogo dobroga, pre svega našoj deci”, rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Zoran Stojanović podsetivši da je 50- ak niških učenika sa profesorima kao i rukovodstvo ove opštine boravilo u Trebinju tokom svetosavskih praznika i da je poseta bila izuzetna za sve učesnike.

Predsednik Skupštine GO Medijana Momčilo Radojičić rekao je da se povezivanjem rukovodstava Trebinja i srpskih gradova i opština stvara osnova za kulturnu, obrazovnu, ali i saradnju kroz infrastrukturne projekte.

“Ovim sastankom smo praktično stavili na papir želje i zahteve opština i gradova koji već sarađuju sa Trebinjem i uobličili formu koja će obavezate potpisnike da daju svoj lični i svaki drugi doprinos da saradnja bude na što višem niovu”, rekao je Radojičić.

Po rečima prvog čoveka Trebinja Slavka Vučurevića, 2. mart 2016. godine je istorijski dan i čin za celu Hercegovinu.

“Ne mogu da iskažem svoje zadovoljstvo. Ovaj skup pokazuje da se Trebinje doživljava kao deo Srbije, i imaće mogu da kažem dalekosežne, pozitivne posledice u budućnosti. Zahvaljujući prijateljima iz Srbije mi u Trebinju i Hercegovini nismo bili gladni u teškim, ne tako dalekim ratnim godinama”, podvukao je Vučurević, naglasivši da o vezama koji spajaju Srbe sa obe strane Drine govori podatak da su oni i dalje najbrojniji i najradije viđeni gosti u Trebinju i da ih sve češće povezuju i rođačke veze.

U ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u radu skupa učestvovao je načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Petković.

“Trudićemo se da opštine sa Kosova u što većem broju pridružimo tek osnovanoj zajednici. Štrpce je već prijatelj Trebinja, ali mi imamo potencijale u verskom turizmu, pre svega, a koje možemo u većoj meri iskoristiti kroz ovu saradnju”, kaže Petković.

trebinje12

Skup je pozdravio Vladika Raško-Prizrenski gospodin Teodosije naglasivši da je „ove ljude spojio ovozemaljski život sa razlogom – da budu jedni drugima podrška u dobru i u zlu“. Vladika Teodosije pozvao goste Gradske opštine Medijana i prijatelje Trebinja kao i rukovodstvo ovog hercegovačkog grada da u maju posete Kosovo i Prizrensku Bogosloviju.

Sastanak priajtelja Trebinja i Trebinjaca održan je u niškoj Regionalnoj privrednoj komori sa ciljem da se ukaže na potrebu privredne saradnje koja jedina, kako se čulo na skupu, može da donese zaradu i bolji standard građanima.

Na osnovu međusobnog dogovora, a zahvaljujući uspešnoj saradnji GO Medijana i Trebinja rodila se ideja o okupljanju gradova i opština koji sarađuju sa ovim gradom. Potpisivanjem Protokola o saradnji ona će biti konkretizovana u narednim godinama a sednice zajednice održavaće se dva puta godišnje. Domaćin naredne biće grad Zrenjanin.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com