U fokusu

NOVI ZAKON: GRAĐANI Srbije više neće biti u obavezi da donose, i plaćaju, UVERENJA i IZVODE!

Građani Srbije u buduće više neće biti u obavezi da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, već će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti, predviđa Zakon o opštem upravnom postupku (ZUP) koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Građani su oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac, piše u obrazloženju tog akta.

Tako će, na primer, troškovi promene ličnih dokumenata po promeni prezimena nakon venčanja umesto dosadašnjih 10.665 dinara posle primene zakona iznositi 7.170 dinara, troškovi ostvarivanja prava na upis deteta u predškolsku ustanovu umesto dosadašnjih 2.509 dinara 854 dinara, a troškovi prijave ličnog imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rodjenih i prijavu previvališta umesto 3.402 dinara 584 dinara.

To će, prema očekivanjima predlagača Vlade Srbije, omogućiti da država i formalno postane servis građana i privrede.

Puna primena ZUP planirana je od jula iduće godine, a primena pojedinih odredaba počeće za 90 dana od usvajanja u parlamentu.

Nema ni redova, čekanja, šaltera…

Primena zakona omogući će građanima da budu u kontaktu sa upravnom bez fizičkog prisustva, pa će tako, kada se ispune tehnički preduslovi, biti omogućeno podnošenje raznih zahteva bez čekanja u redovima, dobijanje informacije u vezi sa postupkom, pa i dostavljanje rešenja na adresu elektronske pošte.

Ostatak teksta pročitajte na Vestinet.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com