Ekonomija

Uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizovala je konferenciju pod nazivom „Uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta”, u Sava centru. Ovaj događaj finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – faza 2″.
Ovom prilikom prisutnim predstavnicima gradova i opština obratio Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Željko Sertić, ministar privrede i Miloš Petrović, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS).

konf2

Iako je poboljšanje investicionog ambijenta strateški prioritet Vlade Republike Srbije, nivo investicija još uvek nije na zadovoljavajućem nivou. Imajući u vidu činjenicu da bez značajnijeg priliva investicija nema ni značajnije stope privrednog rasta, Ministarstvo privrede je krajem prošle godine donelo Zakon o ulaganjima, čijom primenom bi trebalo da se obezbede uslovi za efikasniju realizaciju investicija i postizanje pozitivnih ekonomskih efekata. Saradnja i koordinacija svih imalaca javnih ovlašćenja u pripremi, ali i realizaciji ulaganja, izuzetno je važna za uspešnost ovog procesa.

konf3

Zakon o ulaganjima daje određene smernice za rad lokalnih samouprava, kao jednog od najvažnijih imalaca javnih ovlašćenja, te će pomenuta konferencija biti prilika da se detaljnije diskutuje o svim aspektima primene zakona, ali i o drugim značajnim aspektima koji se mogu rešavati samo kroz istinski partnerski odnos centralnih i lokalnih organa vlasti, uz podršku drugih zainteresovanih aktera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com