Kolumna

ta vam rade deca?

Juče sam išla na roditeljski sastanak. U jednom momentu imala sam priliku da oslušnem razgovor dva starija dečaka koji su razmatrali temu koliko im devojka ima lajkova kad postavi sliku na Instagram. Ovom jednom devojka dobije 800, a ova druga 500 lajkova.

 

Istog momenta me pored PMS-a koji me aktivno drma zadnja 2 dana, drmnuo i strašan osećaj nostalgiije i čežnje za onim vremenima kada deci telefoni, računari i internet nisu bili dostupni. Ma šta, odmah sam se setila kako smo mi nekada po polasku u školu polagali pionirsku zakletvu – sve mi se vratilo u tragovima neke čežnje za bezbrižnijim vremenima.

Ovaj deo o marljivom učenju i radu današnjoj deci je nepoznat koliko i ova država pomenuta u zakletvi.Za njihove ocene lobiraju roditelji, a rad shvataju kao nešto sasvim izlišno.

Biti roditelj danas je veći izazov nego pre 30-ak godina. Treba da nađeš deci prave uzore. Vide deca da pošten rad sve manje ima smisla, da ima mame i tate ne primaju plate, a da je izuzetno profitabilno novo zanimanje – zvezda društvenih mreža. Izuzetno cene sve lajkove, folovere i subskrajbere i čine sve za njih, sve u nadi da će sutra postati popularni kao… Soraja?! Ne, možda ipak Stanija? Pamet i marljivost su osobine za budale.Danas vrediš onoliko koliko imaš lajkova.

Slike sa napućenim ustima nisu pola strašnog koliko su strašni You tube kanali koje imaju deca. Znam, lupila ona Zorannah da zarađuje 5000 evra mesečno od bloga pa odjednom svi žele da budu ona – instant zvezda koja tinejdžerkama deli savete o modi i kozmetici. Ona je od bloga napredovala do You tube kanala i knjige.Pored toga šta ima u svojoj torbi, ona između ostalog uči decu kako da napumpaju usta sa najnovijom izmišljotinom za debile – jabukom za usta. Sa linijom na donjoj usni ili bez nje.Šta? Niste znali da je danas greh imati tanka usta. Sa takvim usnama nikad nećete imati dovoljno lajkova. A onda i ne vredite.

Zapravo, otkriću vam tajnu. Uopšte vam ne treba neka skupocena jabuka. Dovoljno je da se posrčete vazduh iz čašice za rakiju ili poklopca, napravite vakum i da izgledate kao Agelina Jolie.

http://www.youtube.com/watch?v=UBTYyUpFdnY

You tube je generalno prepun kanala koje vode tinejdžeri i u kojima snimaju izazove i prave budale od sebe. Pojedini su vrlo opasni. Recimo kondom izazov. Ma ne, nije u pitanju edukativni materijal o tome kako se koristi. Nije ni porno. Poenta je da uvučeš kondom kroz nos i izvučeš ga na usta. Ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=6TCt8EE4s7o

A ima tu još debilizama. Recimo okupiš društvo i snimiš fantastičan klip sa padanjem u nesvest.

http://www.youtube.com/watch?v=xy9fgcNA6ug

Ili pojedeš gomilu žvaka, keksa, punu kašiku cimeta, popiješ vodu iz wc šolje, pojedeš gel za kosu, poliješ se alkoholim i zapališ. Glupost je neograničena. Evo, ovaj mali je recimo uradio ovo:

IZAZOV: Popi u čaši kečap, majonezu, biber, sol, vegetu, šećer i vodu

http://www.youtube.com/watch?v=I6DGIyUuyeU

Sve to zarad gledanosti i popularnosti. Jer glupost se danas najviše ceni.

Najgore od svega je što klinci dovode sebe u opasnost, plivajući u zabludi da će da zarade novac nakon popularnosti. Zapravo im sleduje samo etiketa budale. Nisu ni svesni da čak i za to treba jako puno rada i puno popijenih šampona, kesica cimeta, kondoma gurnutih kroz nos, ležanja ispod vozova (da, ima i toga).Tek posle nekoliko stotina hiljada pratilaca, možda nađu sponzora koji će im platiti da kažu kako je baš njihov kečap dobar za snifanje i kako se njihov kondom najbolje razvlači i stavlja ne glavu bez pucanja.

Rekoh već, danas je izazov biti roditelj zbog nekih razloga:

  • deca imaju pogrešne igračke
  • na TV-u imate “Farme” na kojima se ne radi o poljoprivredi.
  • magazini za tinejdžere daju instrukcije za devojčice kako da ručno zadovolje dečake i objavljuju postere njihovih idola i omiljenih emisija – recimo “Teen mom”

Kada primetite da vaši klinci odjednom nisu gladni vaše pažnje, možda to i nije znak da su postali samostalni i da im ne trebate. Vreme je da se zapitate gde i kako pokušavaju da dobiju pažnju!

I tako, htedoh da vas pitam – Kako ste? Šta vam rade deca?

Izvor: Skitarnik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com