Društvo

Brisel minira ruski imunitet!

EU sprema oštre reakcije ako Humanitarni centar u Nišu dobije privilegije kao NATO. Beograd upozoren da sporazum s Moskvom narušava SSP i naše učešće u evropskoj civilnoj zaštiti

EVROPSKA unija spremna je da oštro reaguje ukoliko Beograd Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu da iste privilegije koje je u našoj zemlji dobio NATO.

Kako saznaju “Novosti” u briselskim diplomatskim krugovima, iz sedišta EU već su stigle neformalne poruke da bi Srbija ovim prekršila ono na šta se obavezala SSP-om, a posebno bi ugrozila sporazum o učešću u civilnoj zaštiti Unije, potpisan prošle godine.

Brisel bi mogao da ode i korak dalje i Beogradu pošalje i zvaničnu “packu”: da za otvaranje poglavlja 31, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, tvrdo uslovi Srbiju da ne daje diplomatski imunitet ruskim humanitarcima.

Prema informacijama Novosti.rs, u vrhu vlasti još nije doneta odluka o davanju većih privilegija osoblju Centra u Nišu, ali je crveni alarm u Briselu upalila izjava predsednika Tomislava Nikolića, data dan nakon što je parafirao Zakon o saradnji sa NATO.

On je poručio da Srbija ima pripremljen sporazum u kojem su predviđene iste obaveze i prava za Centar u Nišu, a kakve je dobila Alijansa. Parafiranje ovog sporazuma prilikom najavljene posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, po šefu srpske države, bio bi dobar balans i praktičan dokaz naše vojne neutralnosti.

Po ovom sporazumu, koji je trebalo da bude potpisan još 2014, kada je u Beogradu boravio Vladimir Putin, ali se od toga u poslednji čas odustalo, status osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra (RSHC) bio bi podignut na nivo diplomatskog imuniteta. Oni trenutno uživaju status administrativnog osoblja u ambasadama.

Najave da bi sporazum sada ipak mogao biti pečatiran, ponovo su podgrejale podozrenje pojedinih zapadnih zemalja prema karakteru Centra u Nišu, a koje postoje još od njegovog osnivanja, kada se u njega upirao prst kao u rusku vojnu bazu, pandan “Bondstilu” na KiM.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com