Magazin

OBIČAJI NA DANAŠNJI PRAZNIK: Evo kako da steknete samopouzdanje i VRATITE VERU U SEBE

Sveta mučenica Doroteja je prema predanju bila ugledna i neverovatno lepa devojka. Od rođenja je živela kao hrišćanka, po običajima i pravilima crkve.

Ovo se nije dopalo lokalnom velmoži, pa je kod Doroteje poslao dve neznabožačke sestre – Hristinu i Kalistu, kako bi je one odvratile od Hrista. Međutim, dogodilo se suprotno – umesto da nateraju Doroteju da prestane da veruje, uskoro su obe sestre postale hrišćanke. Besan, velmoža je naredio da se sestre ubiju, a Doroteja spali.

Kada je čula presudu Doroteja se, prema priči, obradovala rekavši da će na taj način i ona biti sjedinjena sa Hristom na nebu. Velmoža je ismejao devojčino verovanje i u šali joj dobacio da bi bilo dobro da mu iz raja donese jabuke i cveće od šipka.

Predanje kaže da se tada dogodilo čudo! Kada je Sveta Doroteja već bila na lomači, pojavio se dečak koji je nosio, iako je bila zima, tri divne jabuke i tri crvena cveta od šipka. To beše anđeo koji je na Dorotejinu molbu doneo darove velmoži.

Ovaj, sav prestravljen, naredi da se Doroteja oslobodi i uskoro i sam postade hrišćanin.

Praznik Svete mučenice Doroteje u srpskom narodu je najviše vezan upravo za biljku koja je po predanju ovu svetiteljku spasla strašne smrti – šipak. Srbi veruju da šipak “gasi žeđ” od groznice.

Opširnije na Dnevno.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com