Društvo

Komunalci jači od zakona

Hotelijeri kraj Nišave podneli zahtev za ocenu ustavnosti cena gradskih usluga. Od 2011. ukinuta podela na fizička i pravna lica, ali su ostale dve tarife

Zakonitost naplate komunalnih usluga pravnim licima u Nišu, konkretno onih koje obavljaju preduzeća “Naisus” i “Medijana”, stigla je i do Ustavnog suda. Jer, još od 2011, Zakon o komunalnim delatnostima ne predviđa postojanje kategorija kao što su “domaćinstva” i “pravna lica”, već za sve mora da važi jedinstveni cenovnik.

I samo je EPS odmah primenio nove standarde, dok ostala komunalna preduzeća u Srbiji – ne samo u Nišu – pomenutu odredbu poštuju od slučaja do slučaja… Zato su vlasnici hotela “Panorama”, “Tami rezidens”, “Maj plejs”, “Vidikovac”, “Ridžent klub”, “Niški cvet” i “Grand hotel” – krajem prošle godine – podneli Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti cena komunalnih usluga. Jer, njima odvoženje smeća i vodu naplaćuju dva do osam puta skuplje nego domaćinstvima.

– Po Zakonu o komunalnim delatnostima, ja sam u preplati najmanje milion dinara, a “Naisus” i “Medijana” me tuže zbog neplaćenih računa – tvrdi Jovica Denić, vlasnik hotela “Panorama”, koji se prostire na površini od 400 kvadrata.

Kaže da mu se u proseku iznošenje smeća naplaćuje 40 dinara po kvadratu, dok je cena za domaćinstva 5,7 dinara, a mesečno – za oko 10.000 dinara – skuplje plaća i utrošenu vodu.

Ostatak teksta pročitajte na Novosti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com