Društvo

ZLOČIN BEZ KAZNE: Sećanje na “krvave” zadušnice

Ni 17 godina posle bombaškog napada na autobus Niš-ekspresa kod Podujeva, u kojem je ubijeno 12 a ranjeno 43 Srba, niko nije pravosnažno osuđen za taj napad. Florim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, osuđen je na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je Euleksov sud oslobodio zbog nedostatka dokaza. Istraga će biti ponovo pokrenuta samo ukoliko budu pronađeni novi dokazi, saopštio je ranije Euleks.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apeluje, pre svega, na međunarodne institucije na terenu da u ime čovečnosti i evropskih vrednosti učine dodatne napore kako bi ovaj, kao i ostali nerasvetljeni zločini nad Srbima, dobio sudski epilog.

“Zločini poput ovog podsećaju nas na činjenicu da su albanski teroristi po završetku ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji započeli, pred očima međunarodnih snaga, krvavi pir čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da političari u Prištini nisu pokazali spremnost za suočavanje sa prošlošću.

“Ta organizovana kampanja terora i zastrašivanja je mrlja na obrazu političara u Prištini, koji do sada nisu pokazali iskrenu spremnost za suočavanje sa prošlošću, ali pre svega međunarodne zajednice, jer do danas nije uspela da osigura uslove za nepristrasno suđenje počiniocima”,ističe se u saopštenju.

Dodaju da je kažnjavanje počinilaca zločina nad Srbima preduslov uspostavljanja poverenja i pomirenja između dva naroda.

“Kažnjavanje počinilaca ovog i drugih zločina nad Srbima preduslov je uspostavljanja poverenja i pomirenja između dva naroda i zato ove, kao i prethodnih 17 godina, naglašavamo da je rasvetljavanje zločina, koliko čin suočavanja sa prošlošću, toliko i čin odgovornosti prema budućnosti”, saopšteno je iz vladine Kancelarije za KiM.

Internet portal Radio-televizije Srbije imao je uvid u seriju poverljivih dokumenata UNMIK policije i razgovarao je sa dvojicom pripadnika međunarodnih bezbednosnih snaga, koji su bili uključeni u istragu bombaškog napada u Podujevu.

Prema tim dokumentima, Kfor i UNMIK su unapred znali da “devetočlana teroristička ćelija” sprema napad na autobuse koji su prevozili Srbe, a ostalo je nejasno zbog čega su Euleksove sudije odlučile da odbace dokaze na osnovu kojih je Florim Ejupi u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina robije.

Dakle, 16. februara 2001. godine na brdu kod sela Livadice sedela su dva muškarca i čekala prolazak konvoja srpskih autobusa. Bomba, načinjena od gotovo 100 kilograma eksploziva, bila je skrivena u cevi za drenažu ispod magistralnog puta.

Neposredno pre prolaska autobusa, razvukli su žicu do debla, koje se nalazilo na uzvisini iznad puta, zapalili cigarete i čekali. Na signal trećeg pripadnika te grupe, privezali su žice za akumulator i aktivirali bombu u trenutku kada se autobus “Niš-ekspresa” nalazio tačno iznad cevi za drenažu.

Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga petnaestak metara daleko od mesta na kojem se bomba nalazila, navodi se u UNMIK-ovim dokumentima načinjenim neposredno posle napada.

U opštem naletu panike, koja je posle eksplozije zahvatila međunarodne misije na Kosovu, žrtve su helikopterima prebačene u mrtvačnice i bolnice, a u forenzičkom delu istrage, koji je usledio odmah posle, na mestu sa kojeg je bomba aktivirana pronađeni su opušci cigareta.

Nedugo zatim, navodi se u izveštaju UNMIK-a, naređeno je da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa – kako bi saobraćaj normalno funkcionisao. Istražitelji tvrde da su na taj način uništeni dokazi. Naredbu da se krater zatrpa izdali su oficiri Kfora.

Ipak, nedugo posle napada otkriveno je da DNK pronađen na nekoliko opušaka sa mesta sa kojeg je aktivirana bomba odgovara DNK povezanim sa slučajem ubistva u Nemačkoj iz 1997. godine, za koje je osumnjičen Florim Ejupi.

Tokom suđenja za bombaški napad kod Podujeva, zaštićeni svedok “Alfa” rekao je da mu se Ejupi poverio da je lično aktivirao eksploziv.

Potraga za Ejupijem trajala je više od godinu dana, a u akciji hapšenja, prema dokumentima Kfora, učestvovalo je bezmalo 3.000 britanskih i norveških vojnika, uključujući i specijalce iz SAS-a. Uhapšeno je ukupno 27 kosovskih Albanaca, od kojih su četvorica zadržana u pritvoru.

nisekspres2

Florim Ejupi

Trojica su nedugo zatim puštena na slobodu, ali je Florim Ejupi, u to vreme aktivni oficir Kosovskog zaštitnog korpusa, zadržan u pritvoru u Prištini. Na slobodu su pušteni Jusuf Veliju i Avdi Behljulji, a sa jednim od njih dvojice je, prema dokumentima iz istrage, Ejupi razgovarao telefonom neposredno pre napada.

“Posle hapšenja Florima Ejupija, nikome od istražitelja UNMIK policije nije bilo dozvoljeno da mu priđe dok se nalazio u pritvoru u Prištini. Zabrana je stigla direktno sa vrha (Misije UN). Neposredno pošto sam to saznao video sam kako poleće američki helikopter”, rekao je za portal Radio-televizije Srbije visoki zvaničnik UNMIK policije, koji je želeo da ostane anoniman.

Zvanično, Kfor i predstavnici američkog kontigenta na Kosovu nikada nisu potvrdili da je Ejupi prebačen u Bondstil, a ceo slučaj je u orgomnoj meri zakomplikovao ionako složene odnose između UNMIK policije i Kfora, koji iz raznih razloga nisu razmenjivali obaveštajne podatke.

Da stvar bude složenija, bombaški napad kod Podujeva mogao je, bez velikih problema, da bude sporečen, jer su Britanci, izvesno vreme pre eksplozije, dobili obaveštajne podatke o datumu i broju ljudi koju su učestvovali u planiranju.

U poverljivom izveštaju nastalom tokom istrage o napadu kod Podujeva navodi se da je na razvoj događaja uticao niz faktora, pa vojnici koji su bili upućeni da obezbede put, nisu stigli da provere deo na kojem se napad i dogodio.

“Dva muškarca” koja su posmatrala put sa brda “privukla” su pažnju vojnika, ali oni nisu uspeli da zaustave konvoj jer im se pokvarila radio-stanica, navodi se u izveštaju Kfora.

U povreljivom izveštaju UNMIK-a, pak, navodi se da je za napad “odgovorna devetočlana teroristička ćelija”, koja je akciju kod Podujeva preduzela kako bi “zastrašila srpsko stanovništvo na Kosovu”.

Ejupi je, nedugo posle prebacivanja u Bondstil, uspeo da pobegne tako što je prosekao otvore u žici makazama, koje mu je u zeljanici donela porodica. Za američke snage pri Kforu, beg nije bio preterano veliko iznenađenje, pa je, posle istrage, obezbeđenje pritvorske jedinice u Bondstilu ojačano dodatnom žicom i stražarskim kulama.

nisekspres3

Krater posle eksplozije u Podujevu

Njegov beg se pokazao “zgodnim” za čelnike Kfora i UNMIK-a, koji su i pre ovog slučaja “zaustavljali” istrage protiv niza bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući Samija Ljuštakua i Sabita Gecija. Na intervenciju čelnika UNMIK-a i Kfora, u prve dve godina mandata međunarodnih misija na Kosovu, oslobođeno je dvadesetak bivših pripadnika OVK, od kojih je najmanje jedan bio na poternici Interpola.

Ejupi je, na kraju, uhapšen juna 2004. godine u Tirani, zajedno sa Faikom Šaćirijem i Dževatom Kosumijem i predat u ruke UNMIK-u. U suđenju koje je usledilo, osuđen je na 40 godina zatvora, ali ga je žalbeno veće oslobodilo zbog nedostatka dokaza.

Florim Ejupi je 2014. godine još jednom uhapšen, ovog puta zbog ubistva dve osobe, pripadnika kosovske policije i službenika UNMIK-a 2004. godine. Ejupi i dvojica navodnih saradnika su ubrzo pušteni iz pritvora, a pred vrata svedoka Škumbina Mehmetija je u međuvremenu ostavljen paket u kojem su se, prema izveštaju Euleksove policije, nalazili bomba, maska i cucla.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com