Magazin

DA LI JE U PRAVU: Mečka Gordana predvidela dugu zimu

Mečka Gordana iz begradskog zoološkog vrta danas nije izašla iz jazbine, već leži i spava, što prema narodnom verovanju, znači da će u Srbiji zima još da potraje. Međutim, vetrinar Zoo Vrta Jožef Ezveđ kaže da Gordana nije pouzdan metreolog.
Legenda kaže da ako mečka nije izašla zima nije gotova

– Prošle nedelje mečka je bila budna, ali nije izašla, danas ona spava i ne pokazuje nikakvu želju da izađe – rekao je Ezveđ.

Prema njegovim rečima, mečka Gordana stara je oko 17 godina, odličnog je zdravlja i u dobroj je kondiciiji, ali za razliku od medveda u divljini ona nije imala pravi zimski san i često se budi i zimi, tako da nije pouzdan metereolog.

Ezveđ smatra da je razlog za to što živi u zatvorenoj sredini, ali i da globalno zagrevanje utiče na njeno ponašanje.

Njeni česti izlasci zimi mogu da predskazuju proleće, međutim njen biološki sat najverovatnije joj govori da nije još vreme da izađe, rekao je on.

Prema narodnom verovanju, ako na Sretenje medved posle zimskog sna izađe iz jazbine i ne ugleda svoju senku i ostane napolju, proleće uskoro dolazi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com