Društvo

Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

Postojeća organizacija zdravstvenog sistema u Republici Srbiji je takva da se deca obolela od malignih bolesti mogu lečiti na teret zdravstvenog osiguranja u klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Lečenje obolele dece u Nišu se obavlja na Odeljenju za hemato – onkologiju Dečije interne klinike gde se godišnje javi između 20 i 30 novoobolele dece. Međutim, kada je lečenje i smeštaj malih onkoloških pacijenata u pitanju, ova Klinika se suočava sa nizom problema.

· Nema dovoljno kapaciteta, kako u smeštajnom tako i u tehničkom smislu. Odeljenje hemato-onkologije raspolaže sa 8 kreveta (6 za hospitalizaciju i 2 u dnevnoj bolnici) što je nedovoljno čak i za smeštaj obolele dece dok su njihovi roditelji prinuđeni da spavaju na stolicama, u čekaonici ili čak van bolnice. Uprava pokušava da premosti ove probleme tako što koriste krevete na Odeljenju imunologije. Međutim, to je privremeno i ne uvek dostupno rešenje.

· Ne postoji usklađenost sa medicinskim i higijenskim standardima koji zadovoljavaju potrebe obolele dece: postoje 2 kupatila, i to zajednička, što predstavlja opasnost u pogledu higijene i zdravlja mladih pacijenata koji se nalaze u ozbiljnom stanju imuno-depresije usled terapije koje primaju. U ovakvim uslovima povećana je mogućnost infekcija i to na mestima od kojih se očekuje da budu maksimalno sterilna.

· Problem predstavlja i centralna kuhinja Klinike koja je smeštena na odeljenju između dnevne bolnice i dela za hospitalizaciju i predstavlja veliki rizik za onkološke pacijente zbog cirkulisanja velikog broja pacijenata sa različitim oboljenjima, koji, ne retko, mogu da prouzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme onkološkim pacijentima, čak i sa fatalnim ishodom.

· Odeljenje hemato onkologije takođe raspolaže sa neadekvatnim prostorom za kvalitetno provođenje slobodnog vremena dece. Neophodnost postojanja ovakvog prostora proizilazi iz činjenice da se kod dece kao najčešći odgovor na hospitalizaciju javlja anksioznost. Usled pojave stresa i anksioznosti može doći do reaktivacije starih strahova uz pojačani intenzitet (strah od injekcija, krvi, povrede) ili se pak mogu razviti novi – od bolesti, nepoznate bolničke sredine, bolnih i neprijatnih medicinskih procedura koje prate ispitivanje i lečenje… Zbog svega navedenog, od krucijalne je važnosti oplemeniti bolnički prostor u kome borave dece te unaprediti uslove za igru i učenje koji su trenutno nezadovoljavajući. Igraonica je trenutno smeštena u delu hodnika i ne raspolaže knjigama i igračkama koje bi zaokupile pažnju deteta i na taj način redukovale osećanje anksioznosti što bi preveniralo razvoj strahova i ostalih pratećih psiholoških simptoma koji mogu uticati i na proces lečenja tj. na telesno zdravlje.

· U okviru Kliničkog centra Niš, u sklopu kojeg je Klinika za dečje interne bolesti, obavlja se radio terapija za odrasle pacijente međutim, usled nedostatka posebne opreme i stručnog kadra (pedijatrijski radiolog) ne postoji mogućnost da i mali onkološki pacijenti na istom mestu primaju radio terapiju, već se upućuju na dalje lečenje u Beograd. Nastavak lečenja u novom i nepoznatom bolničkom okruženju, nekoliko stotina kilometara udaljenom od kuće, uvek je dodatni stres ne samo za malog pacijenta, već i za celu porodicu koja je u tim situacijama primoranana na odvajanje tokom određenog perioda.

NURDOR fb cover 1

ŠTA SE POSTIŽE REALIZACIJOM PROJEKTA

Projektom je predviđena izgradnja prvog odeljenja u Srbiji po meri deteta. Higijenski uslovi će biti po najvišim standardima, po ugledu na evropske, čime će i boravak malih pacijenata sa visokim rizikom za razvoj infekcije, naročito onih sa produženom neutropenijom, biti u potpunosti bezbedan.

Proširenje smeštajnih kapaciteta za male pacijente, za čak više od 80%, značajno će doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu. Umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje će biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Odeljenje intenzivne nege biće opremljeno sa tri kreveta, a projektom je predviđeno i obezbeđivanje uslova za otvaranje transplantacionog bloka u okviru odeljenja.

Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana.

Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

OPIS PROJEKTA I ZNAČAJScreenshot 11

Radi postizanja većeg stepena jednakosti uslova i standarda lečenja u kliničkim centrima na teritoriji Republike Srbije, a shodno činjenici da je pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje Klinike za dečje interne bolesti u Nišu u lošijem stanju u odnosu na ostale klinike u Beogradu i Novom Sadu, Nacionalno udruženje roditelja pružiće svu podršku realizaciji projekta “Izgradnja hemato-onkološkog odeljenja”, čime bi se u značajnoj meri unapredili uslovi lečenja dece iz južnog regiona.

Projekat “Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja” NURDOR relizuje u saradnji sa lekarima i medicinskim osobljem hemato-onkološkog odeljenja, upravom Klinike za dečje interne bolesti i rukovodstvom Kliničkog centra u Nišu. Idejno rešenje sa predmetom i predračunom je izrađeno, kao i urbanistički projekat, koji je usvojila Komisija Uprave za planiranje i izgradnju,a dobijene su lokacijska i građevinska dozvola.

U februaru 2015. godine, povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od maligniteta, humanitarnim akcijama širom Srbije zvanično je pokrenuta inicijativa prikupljanja sredstava i pozivanja donatora, kao i svih ljudi dobre volje, koji mogu da pomognu u realizaciji ovog projekta od nacionalnog značaja. Za I fazu projekta potrebno je 200.000 evra. Do sada je prikupljeno oko 100.000 evra.

TRAJANJE PROJEKTA

Inicijativa je pokrenuta u februaru 2013. godine. Završetak projekta očekuje se do kraja 2017. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com