Društvo

Rekordan broj venčanja na Dan zaljubljenih

U Nišu će se sutra na Dan zaljubljenih, odnosno na praznik Sv. Trifun, venčati čak 11 parova.  Ovaj broj parova koji će stati na ludi kamen je rekordan broj venčanja u danu, kažu niški matičari.

U proteklom periodu najvšie se venčavalo do dva-tri para na Dan zaljubljenih, a sada je taj broj znatno veći. Da mladenci biraju za njih značajne datume, govori podatak da će sutra, kada se slavi ljubav, niški matičari raditi bez pauze.

“Dolazili su i tražili da se baš 14. februara venčaju”, kaže zamenik matičara Helmina Pejović.

U ovoj službi kažu da je najveće interesovanje za venčanje maja, ili septembra meseca.

Prošle godine zabeležen je blagi pad broja sklopljenih brakova u odnosu na 2014., ali je ova godina počela optimistično.

U Matičnoj službi trenutno je 11 matičara, a slobodnih termina više nema ni za 28. maj ove gode.

Za one koji žele da se venčaju van Kuće za venčanje u ovoj službi najavljuju dobru vest. Pojeftinila je taksa za izlazak na teren, pa umesto 15.000, mladenci će to sada plaćati 8.000 dinara.

sveti valentinDan zaljubljenih

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, u zapadnoj varijanti i Valentinovo, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno ga obeležava veliki broj ljudi širom sveta, iako je ovaj dan obično radan. Dan zaljubljenih je danas sekularan, dok je, u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve.

Sem zapadnih, ovaj dan obeležava i Pravoslavna crkva, ali pola godine kasnije, 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno 1. po julijanskom kalendaru, jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan.

Proslava Valentinova (dana) u početku je bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija (način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pesniku poznog srednjeg veka. U to vreme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmena ljubav. Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama. Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od devetnaestog veka, rukom pisanim čestitkama mesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com