Ekonomija

Urbanisti u Nišu bez plate zbog kreditnih zaduženja i primljenih avansa

Direktor Zavoda za urbanisam Ljubiša Mitić oglasio se saopštenjem povodom pisanja medija o kašnjenju zarada u ovom gradskom preduzeću. On navodi da Zavod kasni sa isplatom zarada zaposlenima za 2,5 meseca za čiju isplatu je potrebno ukupno 13.7 miliona dinara.

Mitić pojašnjava da se sa isplatom polovine mesečne zarade kasni još od 2011.godine, u 2014. kada je vraćan kredit nastalo je zakašnjenje od 1,5 zarade, a sa isplatom jedne polovine zarade kasni se u ovoj godini.

Kao glavni problem u poslovanju Zavoda, više godina unazad, direktor vidi u obezbeđivanju tekuće likvidnosti, čiji uzrok leži u disproporciji prihoda i rashoda.

“Na to utiče pre svega zakonom propisana procedura koja uređuje dinamiku izrade planske dokumentacije, gde pored Zavoda u izradi iste direktno učestvuju i drugi subjekti a od kojih direkno zavisi i dinamika izvršenja posla u Zavodu. To znači da Zavod ne može samostalno da utiče na dinamiku ostvarenja prihoda, a time i na dinamiku naplate sredstava i isplate obaveza”, navodi Mitić.

Tekuću likvidnosti za isplatu zarada i drugih obaveza ranije rukovodstvo obezbeđivalo je kroz kratkoročne kredite i prikupljene avanse, pa je tako Mitić u momentu preuzimanja dužnosti direktora zatekao dug po kreditu u iznosu od 17.7 miliona dinara i obaveze po osnovu primljenih avansa, a nezavršenih poslova, u iznosu od 39.6 miliona dinara.

“Ukupno je to iznosilo oko 9 mesečnih platnih fondova isplaćenih po osnovu zaduživanja i primljenih avansa, a da poslovi nisu bili okončani, i još se dugovalo pola zarade”, ističe Mitić u saopštenju.

Rukovodstvo Zavoda i Nadzorni odbor u protekle tri godine doneli su niz teških odluka, a sve u cilju stabilizacije poslovanja Zavoda.

Odlučeno je da se kredit vrati i da se uspostave realni uslovi da se zarade i druge obaveze isplaćuju iz realnih izvora, po osnovu završenih poslova, jer su troškovi kamata po zatečenom kreditu pretili da premaše glavnicu duga.

Ukupno iznos plaćene kamate iznosi 15.497.702 dinara, od čega je u mom mandatu isplaćeno 9.960.400 dinara. Rizik obezbeđivanja sredstava za isplatu glavnice kredita u 2014. i 2015. godini, i drugih tekućih obaveza (pre svega zarada zaposlenima) rukovodstvo je preuzelo procenjujući dugoročne efekte koje će doneti ovakve odluke.

Zavod na dan 31.12.2015.g. ima ugovorene poslove čija realizacija predstoji u 2016.g. u iznosu od 70.530.371 dinara, od čega je u postupcima javnih nabavki na tržištu ugovoreno 46.041.087 dinara. Predstoji nam zaključivanje novih ugovora za poslove za potrebe Osnivača u 2016. godini u planiranom iznosu od 86.000.000, a već smo u ovoj godini, u nekoliko postupaka javnih nabavki, na tržištu izabrani kao najpovoljniji ponuđač, te nam predstoji zaključivanje novih ugovora sa ostalim naručiocima.

Predstoji nam organizacija i realizacija navedenih poslova, što će u 2016. godini konačno dovesti do ostvarenja zadatog cilja rukovodstva: da se zarade i ostale obaveze izmiruju iz realnih sredstava, po osnovu završenih poslova, a ne kao ranije, iz kredita i primljenih avansa, a nezavršenih poslova.

urbanizam1

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com