Društvo

HEROJ: Upoznali se preko društvenih mreža, želi da joj donira bubreg

Jelena Milovanović iz Smederevske Palanke već duže vreme čeka na transplataciju bubrega. Upoznala je preko društvenih mreža Pericu Vujovića iz Arilja koji je ponudio Jeleni da donira svoj bubreg. Oni se nisu poznavali, ali su izrazili želju da se upoznaju u prisustvu narodnog poslanika iz Niša Dušana Milisavljevića i da zajedno pošalju poruku o važnosti donorstva i neophodnosti jačanja transplatacionog programa u Srbiji. Oni su to i učinili danas u Skupštini Srbije.

Primer dvoje mladih ljudi podstakla je poslanika Demokratske stranke Dušana Milisavljevića da uputi apel vladajućoj većini u Skupštini Srbije da donesu izmene zakona koje će omogućiti da svaki građanin Srbije bude potencijalni donator organa, a da se oni koji to ne žele tako i izjasne.

Jelena Milovanović iz Smederevske Palanke već dve godine ide na dijalizu i čeka transplantaciju bubrega. Ona je donatora potražila preko društvenih mreža, a na njen apel javio se Perica.

Međutim, sadašnja zakonska rešenja mu to ne dozvoljavaju.

dusandonator

Jelena Milovanović i Perica Vujović dopisivali su se više meseci preko društvenih mreža, a upoznali su se danas u Skupštini Srbije.

“Jelenu ne poznajem, ali to nije ni bitno. Nadam se da će se i meni kada to bude neophodno naći neko da mi pomogne”, rekao je Perica Vujović i apelovao na građane da se povedu njegovim primerom.

Jelena Milovanović rekla je da je njen otac želeo da joj da bubreg, ali da nije odgovarao.

“Aktuelna zakonska rešenja predviđaju da donator organa može da bude srodnik do trećeg kolena, pa zbog toga Perica to ne može da bude iako želi”, rekla je Jelena Milovanović.

Milisavljević, predsednik skupštinskog odbora za zdravstvo, apelovao je na građane i političke partije da u potpunosti iskažu svoju humanosti jer, kako je naveo, nema potrebe da se deca na transplantacije šalju u inostranstvo ukoliko u Srbiji ima potencijalnih donatora.

Perica Vujović je inače otac bolesnog dečaka koji je kandidat za transplantaciju srca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com