Društvo

N1 u poseti centru u Nišu gde su smeštena deca izbeglice

U Srbiji su deca izbeglica koja putuju sama pod posebnim tretmanom, i uz stalni nadzor. Nalaze se u dva centra, a ekipa N1 bila je u niškom gde trenutno boravi grupa od deset maloletnika koji putuju iz Alžira i Maroka.

“Sa ocem sam se čuo, ali mu ništa ne govorim. Da ne bi brinuli, kažem da sam dobro”, kaže nam jedan od mališana a na pitanje da li je zaista dobro odgovara: “Sada jesam”.

Sada je u Centru za smeštaj maloletnih stranaca u Nišu. Ovaj šesnaestogodišnjak iz Alžira je krenuo krajem decembra. Ispod oka ima modricu, uspomena na put kroz Makedoniju, gde su ga napali.

“Imali su pištolje! Njih četvorica, mafija, napali su mene i mog prijatelja”, kaže on.

Strah, visoka anksioznost, postraumatski stres, zastupljeni su, prema istraživanjima, kod 80 odsto dece na izbegličkom putu.

U ovom Centru čuli su različita svedočenja, ali kažu da ih je najviše potresla priča trinaestogodišnjaka iz Sirije. Taj dečak nije mogao da spava i govorio je kako kada legne, vidi čudovišta.

“Naravno, mi smo se potrudili da porazgovara sa dečjim psihijatrom gde je otkriveno da je preživeo bombardovanje u blizini Damaska. U bombardovanju je stradala njegova majka i ujak, gde je on sakupljao delove tela svoje porodice”, kaže nam Sanja Živković, rukovodilac Centra za smeštaj maloletnih stranaca.

Opširnije na N1 Info

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com