Kultura

Predstavljena nova “Gradina”

U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Sremac” i Niškog kulturnog centra, večeras je u Biblioteci predstavljen časopis za književnost, umetnost i kulturu „Gradina” br. 68–69/2015.

„Gradina” se pojavila na na prvi dan Božića 1900, a ugasila se 15. oktobra 1901. Ovaj časopis, u to vreme, kako njegov podnaslov govori, namenjen zabavi, pouci i književnoj kritici, pokrenuli su mladi profesori niške Gimnazije. Vlasnik časopisa bio je Svetozar Obradović, dok su u redakciji bili: Milan Banić, Jeremija Živanović, Todor Kobliška i Milan Kostić. Svakako, časopis je uređivala redakcija, ali je njegova duša ipak bio Jeremija Živanović. Izlazio je dva puta mesečno.

U svom analitičkom tekstu „Niški književni časopis Gradina sa početka ovog veka” Sava Penčić govori:

„Gledano iz naše perspektive, bio je to ne samo kulturni događaj već i pravi kulurni podvig, dostojan divljenja. Da bi se shvatio pravi značaj tog podviga treba imati na umu da se ovo događalo samo nakon dve decenije posle oslobođenja od osmanlijske vlasti. Tada je Niš imao nekih dvadesetak hiljada, mahom nepismenih, žitelja sa samo dve srednje i par osnovnih škola. U urbanom smislu bila je to provincijska varošica sa snažnim pečatom orijentalnog…” 005

U jednom od svojih brojeva, nešto ranije pokrenuta „Sloboda”, otvorila je na svojim stranicama raspravu o rezervisanosti Nišlija. Anonimni saradnik („jedan učitelj”) kritikovao je grad zbog zaostajanja u obnovi i razvoju. Drugi gradovi su već uveliko imali zgrade gimnazija i učiteljskih škola, pevačke družine, pozorišne zgrade, galerije slika i drugo.

„A gde je Niš u tom pogledu?”, pitao se revoltirani građanin i završavao „vreme je da se Nišlije probude!”

Časopis „Gradina” je obnovljen oktobra 1966. godine. Od daleke 1900. do danas „Gradina” zauzima centralno mesto u niškoj periodici. Njegovo današnje uredništvo čine: Mladen Vesković, Aleksandar Kostadinović, Zoran Pešić Sigma, Dejan Stojiljković i Ivan Cvetanović.

U programu su učestvovali: Zoran Pešić Sigma, Aleksandar Kostadinović, Dejan Stojiljković, Jovan Mladenović, Velibor Petković, Dalibor Popović Pop, Goran Živković Gorki, Emilija Radmilović.

U okviru promocije predstavljena je izložba „Ljiljana Bibović (1937–1986) iz pesničke zaostavštine”, čiji su autori Jovan Mladenović i Maja Novaković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com