Politika

Niški brod tone pred problemima

“Politički je bonton da gradonačelnik podnese kako godišnji tako i četvorogodišnji izveštaj o svom radu jer će očigledno naredna sednica Skupštine Grada biti i poslednja u ovom mandatu. Problemi u Nišu se nagomilavaju, a niko ih ne rešava”, rekao je Branislav Jovanović, lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.
On je kao goruće probleme u Gradu naveo utvrđivanje lične odgovornosti za gubitak od 4000 000 000 dinara u JKP “Gorica”, zatim problem u JKP “Mediana” jer se pominje čak i mogućnost zatvaranja ovog javno komunalnog preduzeća, kako kaže, zbog tužbi radnika za neisplaćene zarade. Jovanović isiče da su problemi i tužbe roditelja dece u obdaništima niške predškolske ustanove “Pčelica” zbog više zaračunatih obaveza na ime korišćenja usluge ove ustanove.

“Tu je i skandal u vezi rekonstrukcije Toplane “Jug” gde očigledno remont nije dobro izvršen, pa je angažovan i veštak. Jednostavno treba da se utvrdi lična odgovornost ko je vršio nadzor nad rekonstrukcijom ove Toplane, jer je to bila najveća investicija u gradu od bez malo 2 000 000 evra u prethodnoj godini”,naglašava Jovanović i dodaje da se zbog takvih problema u Nišu zahteva vanredna sednica Skupštine Grada kako bi se utvrdilo između ostalog i šta je sa rešenjem upravnog inspektora da je 19 niških političara isplatilo sebi više zaradu u visini od 15 000 000 dinara.

“Šta je sa rešenjem Upravnog suda o poništaju dela tendera za gradski prevoz gde se kaže da će ta šteta, kako piše u obrazloženju tog rešenja, biti oko 120 000 000 dinara za Grad. Na sednici Skupštine Grada treba da se prodiskutuje i o izveštaju Državne revizorske institucije u kome piše da je 500 000 000 dinara potrošeno na privremene i povremene poslove i to nenamenski. Zašto se ne isplate zaostale plate radnicima Elektronske, Mašinske industrije i Jastrepca jer svakog petka štrajkuju i gradski većnici su angažovani po toj problematici”, pita Jovanović i dodaje da sve vreme u medijima čitamo da je stanje u srpskom budžetu nikad bolje, kažu suficit 250 000 000 evra.

“Međutim narodu nikad gore”, kaže on.

Prema rečima prvog čoveka niškog NPS-a izveštaj o blokadi niških škola preti da uzdrma budžet Grada jer je oko 25 ili 30 škola u blokadi.

“Tražimo razloge zašto je takva katastrofalna situacija i u niškom školstvu kao i odgovore na sva ova druga pitanja koja mi zahtevamo da razrešimo na Skupštini Grada i da izveštaj o tome podnese Gradsko veće, gradonačelnik, stručne službe i uprave koje prate svu ovu problematiku o kojoj sam govorio”, zaključuje Jovanović.

A povodom pretnji gradonačelnika Niša, Bošku Ristiću potpredsedniku stranke Zajedno za Srbiju, u Osnovnom sudu u Nišu, njegovom radnom mestu, Ristić kaže da je podneo krivičnu prijavu protiv njega i smatra da institucije moraju da preduzmu sve da se procesuira ta krivična prijava bez obzira što se radi o gradonačelniku Niša.

„Izjavljujem pred građanima Niša da od sada smatram Zorana Perišića, gradonačelnika, odgovornim za moju bezbednost i bezbednost moje porodice s obzirom da smo imali priliku da u Nišu političari, protivnici ovog režima budu pretučeni bestijalno. Uopšte se ne osećam bezbedno jer, kako kaže, Zoran Perišić, on je čovek koji drži obećanje. Zbog toga imam razlog više da se plašim da će on svoje pretnje ispuniti. U budućem toku rada u predmetu gde smo mi na različitim stranama tražiću da se uz prisustvo sudske straže odvijaju suđenja, a da on bude stražarno sprovođen do sudnice i do izlaska iz samog suda“, zaključuje Ristić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com