Društvo

Šahte bez poklopca: nemar ili krivično delo?

U naselju Nikola Tesla retko da je neka od “rupa” na asfaltu pokrivena. Mnogi otvori javno-komunalnih preduzeća bez poklopca opasnost su za Nišlije, ali ne krivicom preduzeća već onih koji bi prodavanjem metala da zarade. Komunalna preduzeća odgovaraju za svoje otvore – šahte. Kada nastane problem, prvo treba utvrditi čiji je otvor, a onda i potražiti pomoć.

Nikola Zlatković, meštanin niškog naselja Nikola Tesla, kaže da je u jednu od otvorenih šahti upala njegova komšika i dodaje:

“Rupe su velike, neko i kolima može da upadne. Neprihvatljivo je da su ove šahte otvorene pored crkve i pored škole, već dugo a niko ne mari za to,” piše Zlatković.Naselje Nikola Tesla

Prava adresa za prijavu ovih nedostataka jeste Komunalna inspekcija Gradske opštine Niška Banja, kojoj pripada naselje “Broj 6”. (ulica Sinđelićeva broj 3, 018/4548‐108, 018/4548‐130 Faks: 018/4548‐629 E‐mail: inspekcija@goniskabanja.org.rs) Prijavu moraju da izvrše meštani naselja.

U Komunalnoj policiji, kažu da sugrađani ovekve probleme mogu da prijave i njima, kako bi oni poslali svoje policajce i na pravu stranu uputili problem. Dodaju, otuđenje poklopaca je “krivično delo”.

Od danas u niškoj Komunalnoj policiji može da se zakaže razgovor sa načelnikom na 018/415-02-02. Komunalna policija prima prijave svakog dana na broj telefona: 018/415-02-01, nae-mail: komunalna.policija@gu.ni.rs , ili direktno u prostorijama Odeljenja komunalne policije Grada Niša u ulici Katićevoj broj 29.

Od danas Komunalna policija dežura 24 sata.

Još 2014. godine Skupština Grada Niša, usvojila je ODLUKU O KOMUNALNOM REDU kojom je ovaj problem uređen članovima 24 i 25. Za nepoštovanje istih predviđa se i kazna članom 96, potvrdio je za Niške Vesti Milan Đorđević, PR Komunalne policije u Nišu.12660323 10203955753372447 1023831698 n

Član 24.

Radi bezbednosti pešaka i sigurnosti saobraćaja, svi otvori na kolovozima, trotoarima kao i drugim saobraćajnim površinama, pijacama, parkovima, dvorištima, prolazima i drugim sličnim mestima moraju biti pokriveni odgovarajućim poklopcima, rešetkama ili drugim zatvaračima.
Otvorima u smislu stava 1. ovog člana smatraju se naročito:
1. otvori za vodovodne, kanalizacione, toplovodne, električne, telefonske i druge instalacije i uređaje,
2. otvori za ubacivanje ogrevnog i drugog materijala, podrumski prozori, otvori za osvetljavanje prostorija (vodoravni svetlarnici) i slično.

Član 25.Nikola Tesla 1

Zatvarači za otvore iz člana 24. ove odluke moraju biti izrađeni tako da je onemogućena klizavost nagazne površine, može biti obezbeđen (zabravljivanjem), a ako se nalaze na kolovozu mogu imati i uložak protiv buke.
Oštećeni i klizavi zatvarači moraju se zameniti.
Za vreme izvođenja radova u otvoru, lice koje izvodi radove dužno je da otvor ogradi preprekama i obeleži vidljivim znacima, a po završetku radova otvor propisno zatvori i površinu oko otvora dovede u čisto i uredno stanje.
O održavanju otvora iz člana 24. stav 2. tačka 1. ove odluke staraju se subjekti kojima pripadaju instalacije i uređaji u otvoru.
O održavanju otvora iz člana 24. stav 2. tačka 2. ove odluke staraju se lica iz člana 6. ove odluke.

Zabranjeno je oštećivati i uklanjati zatvarače sa otvora iz člana 24.ove odluke.

Ostaje da se meštani naselja Nikola Tesla, obrate Komunalnoj inspekciji Gradske opštine Niška Banja ili Komunalnoj policiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com