Ekonomija

Povećan broj turista u Nišu 2015.

Nakon dramatičnog pada broja turista u Nišu tokom devedesetih, ekonomski teških godina uzrokovanih velikim ratnim dešavanjima u okruženju i u Srbiji u gradu je nastupio period višegodišnje stagnacije turističkog prometa, obeležen privatizacijom najvećeg hotelskog preduzeća Srbijaturist u Nišu i zatvaranjem njihovih velikih hotelskih kapaciteta.

Počevši od 2013.god u Nišu je zabeležen sada već, višegodišnji stabilan trend porasta turističkog prometa koji je u 2014 bio uvećan za +10% broja turista od čega +24,4% više stranih turista u odnosu na 2013.god a snažni trend rasta turističkog prometa nastavljen je i tokom 2015. god kada je prema najnovijem SAOPŠTENjU Broj 18 – od 29.01.2016.god Republičkog zavoda za statistiku tokom 2015. god u Nišu zabeleženo povećanje ukupnog broj turista u odnosu na isti period u 2014. god za +10,6%, pri čemu je broj dolazaka domaćih turista porastao za +11,6% a broj inostranih gostiju povećao se za +9,8%.

U Nišu je tokom 2015. Godine ostvareno i +13,8% ukupno više noćenja nego u istom periodu 2014. godine, pri čemu je broj noćenja domaćih turista porastao za +15,8% a broj noćenja inostranih turista je povećan za +11,3%.

Porast broja evidentiranih dolazaka i ostvaren broj noćenja koji iskazuje odličan rast od +13,8% sa prosečnom dužinom boravka turista od 1,95 dana ovaj rezultat čini značajnijim i u pogledu turističke potrošnje u gradu zbog veće potrošačke moći inostranih gostiju, posebno imajući u vidu da je u Republici Srbiji u 2015. godine, u odnosu na 2014. godine, broj turista bio veći za 11,2%, a ukupni broj noćenja veći za 9,3%.

Ovakvi uspešni rezultati tokom 2015 godine direktna su posledica sveukupnih napora i aktivnosti koji su od strane TON-a učinjeni na polju afirmacije grada kao dobre turističke destinacije kao i svih promotivnih aktivnosti koje je TON sprovodio poslednjih par godina na mnogobrojnim manifestacijama i festivalima u Srbiji, domaćim i međunarodnim sajmovima, komunikacijom sa međunarodnim promoterima, tour operatorima i novinarima iz celog sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com