U fokusu

Evo koja je VEROVATNOĆA da OPASAN ZIKA VIRUS iz Brazila stigne u SRBIJU!

I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi takvog nemamo

Zika virus u Srbiju može da dođe samo uvozom, odnosno ako iz Brazila, Meksika i drugih zemalja u kojima su nastanjeni komarci koji ga prenose, dođe zaražena osoba kod nas, kaže za Telegraf profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog.

On objašnjava da su trenutne šanse da Zika virus stigne u Srbiju nikakve, ali da treba biti oprezan i pratiti naše ljude koji putuju u Južnu Ameriku, Afriku, Aziju…

– I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi nemamo tih komaraca. Nemamo edes egipti. Naši, domaći komarci nisu adaptilni odnosno ne mogu da prihvate taj virus. A drugo, nemamo ni komaraca na ovoj zimoći – kaže prof. dr Tiodorović.

On poručuje svima koji borave u krajevima u kojima ima komaraca koji prenose Zika virus da, ukoliko primete određene simptome obavezno odu kod infektologa.

Zika 01
Foto: Tanjug/AP

– Ako im se pojavi glavobolja, konjuktivitis, iznemoglost, ne daj bože nešto ozbiljnije kao što je Gijen-Bareov sindrom, moraju da odu kod lekara – poručuje on.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com