Politika

Gde su kočnice razvoja Niša?

„Šta je interes Niša na predstojećim izborima?“, pitanje je na koje su, na prvom u nizu foruma pokušali da daju odgovore niški političari i predstavnici nevladinog sektora. U ragovoru sa novinarima i građanima učestvovali su prof. dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, prof. dr Dušan Milisavljević, narodni poslanik, i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

U debati su učesnici pokušali da daju odgovore na pitanja šta je interes građana i Grada na predstojećim lokalnim izborima, gde su kočnice razvoja – na lokalu ili na republičkom nivou, zbog čega se poslanici ne bore za interese građana i kako da građani, u većoj meri, budu uključeni u proces donošenja odluka.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić smatra da bi promena Statuta grada i angažovanjem gradskog menadžera bio jedan od načina bržeg razvoja grada.

“Deo posla smo rešili postavljanjem gradskog urbaniste, mesto gradskog menadžera je mesto koje bi rasteretilo gradonačelnika, mene danas, nekoga drugog sutra, uz jasnu definiciju opsega rada gradskog menadžera. To može da bude jezičak na vagi koji bi doprineo boljem funkcionisanju grada. Ostajem pri tome da je Statut grada zastareo da ga treba menjati”, istakao je Perišić.

Gradonačelnik je naveo i da Beograd ima jednu Upravu, a mi 12, pa se pita da li je to decentralizacija i da li nam je ona donela i šta dobro.

Narodni poslanik Dušan Milisavljević, koji veoma često brani interese grada Niša u Skupštini Srbije, kaže da jedan čovek ne može da promeni kompletnu sliku.

“Iz budžeta Srbije svi drugi mogu da očekuju podršku, a građanima Niša se daju samo prazna obećanja i to obično pred izbore, da bi nam se zamaglile oči. I opet se gradi i Beograd i Vojvodina, pritom naglašavam da nemam ništa protiv tih gradova, ali Srbija mora ravnomerno da se razvija, a Niš mora da bude pokretač razvoja jugoistočne Srbije, koja je nažalost najsiromašnija”, kazao je Milisavljević.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju predstavila je poražavajuća istraživanja o zastupljenosti Nišavskog okruga u republičkom parlamentu, stopi zaposlenosti i invensticijama.

“Demografski podaci su nam jako loši, ceo jug Srbije se prazni, ekonomski pokazatelji su nam slabi, u vrhu vlasti u Beogradu nema ljudi iz Niša, i to su sve alarmantni znaci da sada svi moramo da udružimo snage i probamo od ovog grada da napravimo nešto, vredno mesto u kojem ćemo dati priliku šampionima da se ostvare, jer ovog trenutka šampioni grada su u senci”, upozorio je Jovanović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com