Društvo

Jedna od dve Eko-škole na jugu Srbije je niška

Osnovna škola „Branko Miljković“ može da se pohvali da je druga Eko-škola na jugoistoku Srbije, kordinatori i učiteljice Suzana Veljković i Nevena Cvetković, svojski se trude da ovaj posao uspešno bude obavljen, kažu za Niške Vesti.

Međunarodni program Eko-škole je sistem nagrađivanja predškolskih i školskih ustanova na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou. Nacionalni operater programa je Strukovno udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine.

Program doprinosi širenju svesti i odgovornom postupanju prema životnoj sredini kroz podsticanje inicijative i učešće učenika.

Vaspitne ustanove se dobrovoljno prijavljuju za učešće a od tih ustanova se očekuje da obrazovanje o zaštiti životne sredine podignu na poseban nivo, prateći sedam programskih koraka.

Osnovna škola „Branko Miljković“ u Nišu druga je škola na jugu Srbije koja je uključena u međunarodni projekat Eko-škola. Prijava za uključenje podržana je od strane Gradske opštine Palilula a aprila lane se i zvanično uključila u program.

Reciklaža papiraSlide6

„Kasnilo se sa početkom realizacije jer je deo škole bio u izgradnji, ovog januara krenuli smo sa brojnim aktivnostima. Naš cilj je da u drugom polugodištu i nadalje u sve nastavne i vannastavne aktivnosti uključimo učenike, roditelje i sve radnike naše škole i upoznamo ih sa važnosti očuvanja zdrave životne sredine,“ kaže za naš portal jedna od kordinatorki Nevena Cvetković.

Do sada je urađeno puno toga, kaže Cvetković; formiran je Eko odbor, izrađen je Plan rada za period januar-jun, izabran logo Eko-škole, ažuriran sajt „Eko Branko“, formirane su Eko patrole, raspisani konkursi za učenike za izbor najadekvatnijeg slogana, himne i eko kodeksa i realizovane aktivnosti povodom obeležavanja značajnih eko datuma Dan planina i Svetski dan obrazovanja o zdravoj životnoj sredini (aktivnosti u okviru Vip Ekomotivacije koja pruža mogućnost deci i mladima od predškolskog do visokoškolskog uzrasta da se uključe u različite zabavne i edukativne aktivnosti i kroz aktivno učešće u njima razviju nove vrednosti i svest o značaju očuvanja životne sredine).Razvrstavanje reciklažnog otpadaSlide14

„Prošle nedelje održan je prvi krug Vip Eko Kviza. Vip Eko Kviz je deo projekta Ekomotivacija društveno odgovorne kompanije Vip mobile. Kviz je namenjen učenicima šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola koje su uključene u međunarodni program Eko-škole. Svaku školu je predstavljao tročlani tim, sa po jednim predstavnikom tri razreda. U on-line kvizu takmičilo se 78 učenika iz 26 osnovnih škola. Tročlana ekipa škole „Branko Miljković“ pokazala je izvanredno znanje iz ekologije i zaštite životne sredine i plasirala se u drugi krug Vip Eko Kviza koji će se održati u Beogradu krajem februara,“ kaže Suzana Veljković za Niške Vesti, jedan od kordinatora i učiteljica ove škole.

U ovoj niškoj osnovnoj školi deluju Eko-patrole koje čine učenici od prvog do osmog razreda. One imaju zadatak da prate sva događanja u školi, sprovode akcije, uočavaju moguće probleme i pronalaze rešenja… Svoja zapažanja, pozitivna i negativna, redovno beleže i podnose izveštaj jednom mesečno svom koordinatoru ili Eko odboru škole.

U toku je Eko-paket kreativni konkurs za sve škole koje su uključene u međunarodni program Eko-škole. To je deo međunarodnog programa Eko škole, koji sprovodi Udruženje “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine”, a pod pokroviteljstvom kompanije “Tetra pak production” . Cilj ovog projekta je edukacija javnosti o pravilnom odlaganju upotrebljene Tetra pak ambalaže i podizanje svesti o odgovornom odnosu prema prirodi. Deca i učenici osnovnih škola mogu da naprave predmete od upotrebljene Tetra Pak ambalaže na zadatu temu i time konkurišu za neku od nagrada.

Iva i drugari

„Za nepunih mesec dana uradili smo puno, ali nam pravi rad na širenju svesti o zdravoj životnoj sredini tek sledi. Čist hol i učionice bez papira van korpi za otpad dokaz su da je ovo što radimo dobro! Iskreno se nadam da ćemo ispuniti date zahteve i da ćemo naredne godine u ovo vreme steći status Eko-škole,“ završava Suzana Veljković učiteljica koja je prošle godine bila nagrađena kao jedna od najboljih edukatora Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com