Društvo

Gradska kuća: Radnik nastavlja štrajk glađu, protokol stiže u petak

Dok u Gradskoj kući protiče deseti dan štrajka glađu radnika Zorana Nešića, njegove kolege koje su juče prisustvovale sastanku u Ministarstvu privrede u Beogradu, tvrde da nikakav dogovor nije postignut. Gradski većnik, Mihajlo Zdravković, kaže da je dogovoreno da u petak 29. januara, u Niš stigne “protokol” iz resornog ministarstva, koji će dati smernice za rešavanje zaostalih zarada niških radnika.

Do konkretnih dogovora oko isplate zaostalih zarada za oko četiri hiljade bivših radnika propalih niških preduzeća EI, MIN, “Jastrebca” i Građevinara”, juče u Beogradu nije došlo.

Iako je i sam želeo da ide na sastanak kome su prisustvovali radnički predstavnici i gradski većnik Mihajlo Zdravković, to mu nije bilo dozvoljeno. Radnici su mu preneli “da se i dalje ništa ne zna”.

“Štrajkujem i dalje, jer se nije ništa uradilo. Rekli su mi da ih je primila Radna grupa. Da li je prava ili nije ne znam, samo znam da se ništa nije rešilo. Otišli su jedan korak unazad. Trebalo je da razgraniče i da reše ko od radnika ima pravo na isplatu, a ko ne, a o tome uopšte nisu ni pričali”, kazao je Nešić niškim medijima.

Od četiri hiljade radnika koji traže zaostale zarade, dve i po hiljade tužilo je državu Srbiju i ima jedno ili više izvršnih sudskih presuda, rekao je ranije Niškim Vestima Zoran Nešić. On ima tri presude po kojima mu država duguje 6, 5 miliona dinara.

Mihajlo Zdravković, gradski većnik, tvrdi da se tačan broj radnika još uvek ne zna i da informacije o broju onih koji su tužili državu i koji nisu, imaju jedino Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede Srbije.800x600 zdravkovic

“To su paušalne infromacije i ja o tim brojkama ne želim da govorim, jer tačan broj nemamo. Jedini relevantni podatak je da u Srbiji oko 84 hiljade radnika traži zaostale zarade, a cifra koji oni potražuju je oko 43 milijarde dinara, “ kazao je Zdravković.

On je dodao da je Grad reagovao još pre šest meseci, postavljajući pitanje šta će biti sa tim ljudima, ali i sa radnicima u preduzećima u kojima je stečaj završen. Oni su, nakon prodaje stečajne imovine, samo delimično isplaćeni, a da li će im biti isplaćena razlika, ostaje da se vidi.

“Za nas iz Grada je najbitnije da sve Nišlije dobiju novac, borimo se za to i to od njih očekujemo kao predlog. Kad kažem od “njih”, mislim na vladu i resorno ministrastvo,”rekao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

On je najavio da bi u petak, 29 januara u Gradsku kuću iz Beograda trebalo da stigne protokol koji će bliže odrediti datum i model isplate zaostalih radničkih zarada, čime bi mogao da se okonča i štrajk glađu bivšeg radnika MIN-a, Zorana Nešića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com