Kultura

Na današnji dan pre tačno 260 godina rođen veliki Volfgang Amadeus Mocart

Volfgang Amadeus Mocart (nem. Wolfgang Amadeus Mozart) rođen je u Salcburgu, 27. januara 1756. a umro u Beču, 5. decembra 1791. godine, kada je imao samo 35 godina. Bio je austrijski kompozitor i pijanista, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih kompozitora klasične muzike.

Genije od detinjstva

U svom najranijem detinjstvu u Salcburgu, Mocart je pokazao neverovatne sposobnosti svirajući klavijature i violinu. Sa samo pet godina njegovo komponovanje i nastupi su bili cenjeni i uvažavani od strane evropskog plemstva i aristokratije. Kada je napunio sedamnaest godina, dobio je posao muzičara na dvoru u Salcburgu.mali mocart

Međutim, odrastao je nespokojan i nezadovoljan, često je putovao u potrazi za boljim položajem, ali uvek aktivno komponujući. Tokom posete Beču 1781. godine, nakon što je dobio otkaz na dvoru, odlučio je da se naseli u ovom gradu, gde je kasnije stekao slavu.

Interesantno da je Mocart ostao u Beču do kraja života, uprkos tome što je prolazio kroz teške finansijske situacije. U poslednjim godinama svog života, komponovao je mnoga poznata dela, veliki broj simfonija, poznate koncerte i opere, kao i njegovo poslednje delo, Rekvijem.

Smrt, ili svako ima svog Salijerija

Okolnosti njegove prerane smrti, predmet su mnogih spekulacija, digavši Mocarta na nivo mita. Način na koji je Volfgang Amadeus Mocart umro tog 5. decembra 1791. godine, jedna je od najvećih misterija u muzici. Ako je verovati filmu “Amadeus” iz 1984. godine, koji je Miloš Forman snimio po komadu Pitera Šafera, nema sumnje da je slavnog kompozitora arsenikom otrovao njegov manje talentovani kolega Antonio Salijeri. Italijan Salijeri je imao mnogo manje dara od Mocarta, ali je bio mnogo veštiji u sticanju privilegija na dvoru.

Bečki dvor, kao i većina drugih, imao je svog zvaničnog kompozitora. Od 1774. godine to je bio Antonio Salijeri, koji je u toj počasti uživao više od dvadeset godina, sve dok ga 1798. godine nije nasledio Mocartov učenik Franc Ksaver Zismajer.

salijeriItalijan Salijeri je imao mnogo manje dara od Mocarta, ali je bio mnogo veštiji u sticanju privilegija. Mocart nije imao karakter za dvorskog kompozitora, Salijeri jeste. Mocart je suviše želeo da bude slobodan.

Među njima je, svakako, moralo da bude rivalstva. Utoliko više što je Mocart, takođe, dobio priliku da “zasedne” na dvoru, jer ga je car Josif Drugi 7. decembra 1787. izabrao za “kraljevskog kamernog muzičara”, što je Salijeri mogao da shvati kao ugrožavanje svog primata.
S druge strane, muzički obrazovani Italijan mogao je bolje od Bečlija da proceni Mocartovu veličinu. Neki izvori kažu da ga je zbog toga stalno grizla zavist, drugi njih dvojicu prikazuju kao prijatelje. Govorilo se da je Salijeri bio jedan od nekolicine poštovalaca koji su Mocarta ispratili na njegovo poslednje putovanje do malog groblja na bečkoj periferiji.
Za mnoge legende o Mocartu i Salijeriju zaslužna je literatura, a najviše Aleksandar Puškin. On je napisao malu tragediju u stihu “Mocart i Salijeri”, prema kojoj je Nikolaj Rimski Korsakov komponovao istoimenu operu, a Puškinovo delo bilo je pred očima i Milošu Formanu kad je snimao svoj poznati film “Amadeus”.

Neki izvori navode da je Salijeri na samrti, maja 1875. godine, priznao da je otrovao Mocarta. Jedan od Mocartovih biografa Volfgang Hildeshajmer tvrdi da je to “sasvim neverovatno, ukoliko (Salijeri) nije umro lud, što izgleda nije bio slučaj”.

Na mestu je i pretpostavka da Salijeri i nije imao razloga za preveliku zavist, jer je kod savremenika imao više uspeha od Mocarta. Bio je značajan muzičar a kod njega su, između ostalih, učili Betoven, Šubert i List.amadesu

A priča o rivalstvu naprosto je bila neophodna, jer, kako kaže Hildeshajmer, “samo preko zavidljivog antagonizma suparnika heroj dobija potpunu potvrdu svoje vrednosti”.
Mocart je tu potvrdu, nažalost, stekao tek posle svoje prerane smrti.

Večito dete

U svakodnevnom životu Mocart nije odavao utisak velikog i ozbiljnog umetnika. Strasno je igrao bilijar, kuglao se, čak mačevao. Nije mogao da prođe ni pored jedne horizontalne površine, a da po njoj ne pređe prstima kao po klaviru. Često je udarao petom o petu.
U nekim Mocartovim biografijama naći ćemo podatak da je 4. juna 1787. sahranio svog čvorka. Za ovu pticu, koju je kupio tri godine ranije za 34 krajcare, bio je posebno vezan. Zabeležio je da je ona mogla da otpeva pet taktova teme iz Klavirskog koncerta u Ge-duru.
A možda je bilo obrnuto, da je Mocart cvrkut ptice pretočio u temu svog koncerta.

Za 35 godina, šest stotina dela

Mocartov rad od preko šest stotina dela, pokriva gotovo sve žanrove njegovog doba, uključujući simfonije, kamernu muziku, muziku za klavir, operske i horske kompozicije.mozzart

Od simfonija, najpoznatije su Pariska, Hafner, Linc, Praška, Simfonija broj 40 i Jupiter.
Najpoznatiji klavirski koncerti su broj 21, broj 25 i broj 26, a violinski br. 3 i br. 5. Komponovao je i klavirske sonate, najpoznatija je br. 11 ili “Turski marš”.
Najpoznatija serenada je “Mala noćna muzika”, a od opera izdajaju se “Otmica iz saraja”, “Figarova ženidba”, “Don Đovani”, “Tako čine sve” i “Čarobna frula”. Mocart je komponovao i mise, a najpoznatije su “Krunidbena misa”, “Velika misa” i nedovršeni “Rekvijem”.

Bez potomaka

Mocart je imao šestoro dece, a nadživela su ga samo dva sina – Karl Tomas (1784-1858) i Franc Ksaver (1791-1844). Ostala deca, još dva sina i dve kćeri, nisu doživela ni prvi rođendan. Za Franca Ksavera se još sumnjalo da i nije Volfgangov, pošto mu je majka Konstanca dala ime po Mocartovom učeniku Zismajeru, s kojim je često bila u društvu, a i rodio se 18 dana pre devet meseci, pa su pažljivi biografi izračunali da je možda začet kad je Mocart bio na putu.
Karl Tomas je živeo 74 godine i bio visoki činovnik u Milanu, poštovan i darežljiv, a Franc Ksaver je bio osrednji muzičar u Lenbergu i Karlsbadu, ali nije ostavio nikakvog umetničkog traga. Nijedan se nije ženio, tako da se Mocartova genijalnost ugasila zajedno s njim.

Izvor: Wikipedia

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com