Magazin

DANAS JE SVETI JAKOV: O čemu na današnji dan NE SMETE GOVORITI

Srpska pravoslavna crkva obeležava dan Svetog Jakova, episkopa nisibijskog.

Kao otšelnik življaše leti u otvorenom polju, a zimi u pećini. Jednom siđe u grad Nisibiju, da vidi kako vera hrišćanska uspeva i kako hrišćani žive. No tu bude izabran za episkopa. Učestvovao na I vaseljenskom saboru i zaštićavao Pravoslavlje od Arijeve jeresi. Dogodi se jednom da neznabožni Persijanci napadnu s vojskom na Nisibiju. Sveti Jakov s litijom izađe do bedema gradskih, i sam se pope na bedem i šetaše po bedemima ne bojeći se neprijateljskih strela koje behu upravljene na njega. Šetajući tako, svetitelj se moljaše Bogu, da Bog sačuva grad i verne na taj način što će poslati muhe i komarce na Persijance, i time oterati ove od zidova grada Nisibije. Nije, dakle, tražio smrt neprijateljima niti ma kakvu vrstu pogibije i poraza, nego samo jednu malu dosadu koja bi ih oterala odatle. I Bog usliša molitvu svoga ugodnika i posla mnogo muha i komaraca na Persijance, te ove otera a grad Nisibiju spase.
Požive sveti Jakov dugo i česno, i mirno skonča u dubokoj starosti, 350. godine.

RASUĐIVANjE na današnji dan kaže:

Dobro delo s ćutanjem više vredi nego dobro delo s objašnjenjem, i nesravnjeno više nego najduhovitije objašnjenje bez dobra dela.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com