Društvo

Da li će posle AIK Banke, Elektroistoka, Privredne komore… i Spomen park Bubanj otići za Beograd?

Zvanični sajt Srpske akademija nauka i umetnosti, na listi spomenika kulture, spomen park Bubanj je preselio u Beograd. Naše pesnice bunta i otpora se sele iz Niša? Doduše, ne menjaju opštinu, ali menjaju grad. Iz niške u beogradsku Palilulu? Da li je to samo slučajnost, ili još jedan od budućih poteza ka beogradizaciji Srbije. Kao što već duže vreme u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije postoji referenca da se dopisi šalju po “beogradskom vremenu”?, pitaju se u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

Sama ta inicijativa, ako uopšte postoji, mora da priznamo nosi i neke pogodnosti. Što se tiče našeg glavnog grada, poboljšaće definitivno turističku ponudu i dovešće još više turista, pogotovo Bugara, koji su se navikli da idu u Niš da bi videli te pesnice. A znamo da je razvoj Beograda dobar i za ostatak Srbije, kako nas redovno “ubeđuju” preko medija. A dobro je za i opravdanje procesa centralizacije, jer lokalne vlasti u Nišu već duže vreme ne čine dovoljno kako bi sprečili skrnavljenje ovog spomenika kulture grafitima, piše Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Naš grad će takođe imati koristi i to sa više strana. Sami radovi na iskopavanju i transportu spomenika za Beograd će otvoriti nova radna mesta. Smanjiće se i opterećenje gradskog budžeta, neće više biti potrebno odvajanje novca za uklanjanje grafita. A što je možda i najbitnije, vekovna želja onih naših sugrađana koji redovno bacaju đubre u tom delu spomen parka, biće konačno ostvarena – proširenje niške deponije na region Bubnja, navedeno je na sajtu Koalicije za decentralizaciju.

Možda je to ipak samo greška u naslovu, koja očito nikome nije bitna, jer je, istine radi, u nastavku napred pomenutog članka, na sajtu SANU, spomen park Bubanj i dalje u Nišu. Ali, zašto propustiti priliku za dobar projekat, kad je već iniciran, a niko se ne buni. Šta vi mislite o tome?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com