Društvo

Ledenice “vrebaju” sa niških krovova

Temperatura je iznad nule, snežni pokrivač se ubrzano topi ali i led koji je okovao prethodnih dana niške krovove. Postoji velika opasnost od odlamanja ledenica, gde mogu biti ugroženi životi prolaznika koji nisu dovoljno obazrivi. Vatrogasno – spasilačka brigara Niš svakodnevno je na terenu gde joj je posao uklanjanje ledenica sa krovova zgrada gde stanari sami ne mogu da uklone led.

Dobar primer kako treba obezbediti zgradu sa koje je moguć pad ledenice je Muzička škola Niš, koja je prolaznike obavestila da prolaze na sopstevi rizik i da postoji opasnost od pada ledenice sa njihovog krova.

12647681 10201324125461256 883825142 n

“Vatrotgasno spasilačka brigada Niš intervenisala je u ovoj godini pet puta kada su ledenice u pitanju. Skinute su 4 ledenice, 3 u Nišu i 1 u Svrljigu. Dva puta je na ovim intervecijama angažovana hidraulična teleskopska platforma i ukupno je angažovano 14 vatrogasaca sa 5 vozila. Naša brigada raspolaže sa dve platforme koje se koriste na intervecijama zaštite i spasavanja građana i njihove imovine a koje se mogu koristiti i za ovu namenu,” rekao je za Niške Vesti Srđan Mitrović, načelnik uprave za vanredne situacije.

12584153 10201323887695312 2123603695 n

Za sada je bilo problema samo kod četiri zgrade u gradu sa čijih krovova stanari nisu mogli sami da skinu ledenice i onda su niški vatrogasci reagovali. Prilikom ovih intervencija postoji i doza obazrivosti i pažnje.

“Postoji opasnost prilikom rada na visini, intervencije se odvijaju na niskim temperaturama i postoji opasnost od nekontrolisanog pada ledenice tokom same intervecije. Svaka intervecija se pre početka detaljno planira uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti za učesnike, građane i njihovu imovinu,” kaže Mitrović.

Brojni su problemmi kada su vatrogasci na terenu. Često je blokiran sam prilaz mestu intervecije zbog parkiranih vozila, uskih ulica ili drugih prepreka, što otežava postavljanje opreme i vozila za rad na visini. U takvim slučajevima traži se asistencija saobraćajne policije i Parking servisa dodaje načelnik nadležne uprave.

Saradnja sa građanstvom je obavezna mada se podrazumeva da Nišlije moraju da ispunjavaju svoje obaveze, koje se tiču čišćenja snega i leda, naravno tamo gde to mogu. Vatrogasci NIš

“Napominjemo da su i sami vlasnici objekata i Skupštine stanara u obavezi da izvrše uklanjanje ledinica sa svojih objekata, ako to mogu da učine na bezbedan način.

Ukoliko sami građani to ne mogu, a ledenice predstavljaju opasnost, potrobno je da o tome obaveste Komunalnu policiju, koja izlaskom na lice mesta vrši procenu o stanju na terenu, da li je ugrožena javna površina i da li je za skidanje ledenice potrebno angažovanje Vatrogasno – spasilačke brigade. Osim naše brigade u aktivnostima oko skidanja ledenica učestvuju i druga javno komunalna preduzeća u gradu, kako u njihovom obeležavanju tako i njihovom skidanju u skladu sa svojim mogućnostima, kaže za Niške Vesti glavni policijski inspektor i načelnik uprave Srđan Mitrović.

Ovaj januar nije po broju intervencija specifičan, prošle godine naši vatrogasci nisu imali puno posla ovog tipa. 2012. godinu niški vatrogasci pamte kao godinu gde su imali najviše akcija kada su ledenice u pitanju.

Nišlije koje imaju problem ili žive u zgradi gde sa krova ne mogu sami da uklone ledenice treba da se obrate Komunalnoj policiji Grada Niša na broj telefona: 415 0201Vatrogasci Niške Vesti

Odlukom o komunalnom redu (“Sl.list Grada Niša”, 67/2013, 57/2014) i Odlukom o izmenama Odluke o komunalnom redu (“Sl.list Grada Niša”, 98/2015) jasno su naznačene obaveze građanstva i sankcije za nepoštovanje istih.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com