Društvo

Vatrogasci u borbi sa ledenicama

Pola sata trebalo je četvoročlanoj ekipi Vatrogasno – spasilačke brigade da ukloni veliku ledenicu sa višespratnice u Rajičevoj ulici u Nišu. Uklanjanju ledenice prethodilo je zatvaranje ulice, u pomoć je pritekao i auto – pauk koji je morao da ukloni jedno parkirano vozilo kako bi kamion sa platformom mogao da priđe do zgrade. Uz desetominutno manevrisanje kamion je zauzeo idealan položaj, usledilo je i podizanje platforme. Spretnim niškim vatrogascima ovo je samo rutinski posao, prolaznicima i običnim smrtnicima povod za aplauz kada je ledenica bila u rukama ovih veštih Nišlija. U Komunalnoj policiji kažu da su vatrogasci često u prilici da baš sa ove zgrade uklanjaju led, jer je visoka i teško pristupačna.

“U periodu proteklih padavina od 18. januara ove godine Odeljenje komunalne policije u Nišu ukupno je izdalo 1048 naređenja da se ukloni sneg i led gde građani već nisu krenuli ili uklonili sneg i led. U 22 slučaja izdat je prekršajni nalog kada i pored izdatog naređenja, nije postupljeno po naređenju i nije uklonjen sneg i led,” rekao je za Niške Vesti Milan Đorđević PR Komunalne policije u Nišu.

Vatrogasci Niške Vesti kamion

Ovu oblast uređuju članovi od 33. do 37. Odluke o komunalnom redu (“Sl.list Grada Niša”, 67/2013, 57/2014) i Odluke o izmenama Odluke o komunalnom redu (“Sl.list Grada Niša”, 98/2015).Vatrogasci Niške Vesti

Član 100. stav 1 tačka 3. donosi i kaznenu odredbu za član 36 (obaveza uklanjanje snega i leda) – prekršajni nalog na licu mesta za fizička lica 5.000 dinara, za preduzetnike 10.000 dinara i za pravna lica 50.000 dinara (za pravna lica ide i prekršajni nalog za odgovorno lice u pravnom licu pd 5.000 dinara).

Član 96. stav 1 tačka 41. donosi kaznenu odredbu za član 37 (obaveza uklanjanja ledenica/obezbeđivanja mesta pada) – kazna u rasponu 50.000-500.000 za pravna lica, preduzetnik 10.000-100.000 i fizičko lice kao i odgovorno lice u pravnom licu 5.000-30.000 dinara.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da javne površine, odnosno parkove, trgove, stajališta javnog prevoza, pešačke zone, trotoare šire od 5 metara i javna stepeništa čiste nadležna komunalna preduzeća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com