Ekonomija

81. GODINA RADA JKP NAISSUS: “Nišlije piju najkvalitetniju vodu”

JKP Naissus obeležilo je danas, na Vidovdan 81 godinu rada i postojanja. Tim povodom održan je svečani kolegijum rukovodstva preduzeća na čelu sa direktorom Igorom Vučićem, kome su svojim prisustvom ukazali čast gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Nadzornog odbora Miroljub Ćupić.

Ovaj sastanak je protekao u skromnoj i radnoj atmosferi, gde su rukovodioci sektora predstavili trenutno stanje u svojim oblastima odgovornosti, o problemima sa kojima se susreću, o radovima i realizaciji ostvarenog i šta su konkretni planovi do kraja godine.

Gradonačelnik je nakon završenih izveštaja svih sektora pozdravio direktora i sve prisutne, čestitao dan firme svim zaposlenima i poželeo sugrađanima da nastave da konzumiraju jednu od najboljih voda u regionu i da imaju što manje problema u vodosnabdevanju.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

“Ne smemo da zaboravimo ljude, oni su ključni. Usvakom čoveku postoji veliki potencijal, koji uz korektan i uvažavjući pristup može biti dodatno motivisan i produktivan. Koristim priliku da svim zaposlenima čestitam dan vodovoda koji se poklapa sa velikim nacionalnim praznikom “Vidovdanom“. Uspeh preduzeća je uspeh svakog radnika ponaosob”, zaključio je gradonačelnik.

NIŠLIJE PIJU NAJKVALITETNIJU VODU

Javno komunalno preduzeće „Naissus“ je trenutno jedna od vodećih firmi na jugu Srbije i po broju radnika, ali i po kapacitetima koje ima, organizaciji, po prihodima. U prilog tome idu i konkretni finansijski pokazatelji.

Godina 2017. je završena sa ostvarenom dobiti od preko 106 miliona i 175 hiljada dinara. Po naplati to je bila najuspešnija godina u poslednjih deset godina, a procenat naplate je 101,4 posto, dok su obaveze prema dobavljačima iznosile 118 miliona dinara, a na današnji dan, odnosno za prvi kvartal ostvarena dobit je 50 miliona 885 hiljada dinara što je najbolji rezultat za prvi kvartal, takođe, u poslednjih deset godina.

“Obaveze pema dobavljačima su smanjene i sada iznose 66 miliona 039 hiljada dinara, odnosno, pepolovljene su”, kaže v.d. direktora JKP „Naissus“ Igor Vučić, a povodom obeležavanja 81. godine rada ovog niškog javnog preduzeća koje će godišnjicu, kako kaže i v.d. direktora Vučić, obeležiti radno i na terenu, ali i humanom akcijom radnika koji su dobrovoljni davaoci krvi.

POZITIVNI FINANSIJSKI POKAZATELJI

„U prethodnom periodu od nekih sedam meseci uspeli smo radnicima da isplatimo solidarnu pomoć za 2017.godinu, da pomerimo rok isplate akontacije i plate za desetak dana unapred, naplatu smo podigli u odnosu na isti period u protekloj godini za nekih 40 miliona dinara. Svi ovi pokazatelji imaju jedan dobar trend i može se reći po indikatorima performansi poslovanja preduzeća da “Naissus“ posluje uspešno“, dodaje v.d. direktora Vučić.

I kada se radi o naplati usluga JKP „Naissus“ može da se pohvali.

„Prosečan račun po domaćinstvu iznosi 920 dinara.Cena vode nije menjana, odnosno podizana, poslednje tri godine niti to planiramo u narednom periodu i sa takvom, najnižom cenom vode, od 49 dinara po kubiku, možemo uspešno da poslujemo. Sa druge strane vodi se računa o smanjenju svih troškova reprezentacije koju smo prepolovili kroz program poslovanja za 2018.godinu“, naglašava v.d. direktora JKP „Naissus“ Igor Vučić.

Što se tiče potraživanja ona trenutno iznose milijardu i 535 miliona dinara. Od toga je potraživanje prema domaćinstvima 619 miliona, a prema privredi 594, 5 miliona. Ostala potraživanja se vode preko Objedinjene naplate koja vrši deo usluga za ovo preduzeće.

„Najveća potraživanja su nam zarobljena u određenim selima koje JKP „Naissus“ još nije preuzeo na održavanje i gde se isporuka vode meri na jednom vodomeru ispred sela, a meštani sami sakupljaju novac da isplate dug, što, ne retko, ide teško. Neki planovi za budućnost su da neka od tih sela, Gornji Matejevac, Sečanica i Krušče, kada se dug isplati, „Naissus“ preuzme na upravljanje. U tim pregovorima veliku ulogu ima i Grad Niš i gradsko rukovodstvo koje nam daje podršku i koje će obezbediti određena sredstva u narednom periodu za rekonstrukciju ovih seoskih vodovoda kako bi smo sistem preuzeli na održavanje u što boljem stanju“.

Kada se postavi pitanje kvaliteta, potvrđeno je da Nišlije piju najkvalitetniju vodu ne samo u ovom delu zemlje već u celoj Srbiji.

„To je zaista tako i dovoljno je samo reći da sa planinskih izvorišta odakle dobijamo vodu ,a to su Studena,Ljuberađa, Mokra, Divljana i Krupac vodu tretiramo samo hlorom, što je naša zakonska obaveza. Niška voda je u fizičko-hemijskom i bakteorološkom pogledu potpuno ispravna i analize koje vršimo u našoj akreditovanoj laboratoriji, na najmanje 30 uzoraka dnevno, to potvrđuju. Pored naše laboratorije, prate nas i naši supervizori Institut za javno zdravlje Niš, kao i Institut Batut u Beogradu. Imamo 15.000 kontrola na godišnjem nivou i 40 kontrola dnevno“, rekao je Vučić.

Prethodnih godina nije postojala akumulacija kapitala da bi investicije bile na značajnijem nivou i obezbedilo dugoročnost i održivost sistema. Bez pomoći grada i gradskog rukovodstva JKP „Naissus“ ne može da se razvija na način na koji bi trebalo i želeo.

„Očekavanja su da iduće godine značajna novčana sredstva budu izdvojena iz gradskog budžeta i ista budu uložena u rekonstrukciju postojećih sistema. U prvom planu mislim na magistralni cevovod Ljuberađa – Niš koji je u dužini od oko 80 kilometara. Čeka nas i rekonstrukcija seoskih vodovoda što će biti veliki poduhvat, a naredne godine će se raditi i na trajnom povećanju kapaciteta izvorišta Medijana. Ove godine smo sa Institutom „Jaroslav Černi“ zaključili ugovor po kome su oni u obavezi da do kraja godine urade elaborat o trajnom povećenju kapaciteta ovog izvorišta za nekih 200 litara u sekundi. Na taj način bi imali visok stepen sigurnosti u vodosnabdevanju našeg grada i okoline, a sa našeg sistema se snabdeva oko 300.000 korisnika“, naglasio je Vučić.

U NOVE POSLOVE UZ POMOĆ GRADA

Kada se radi o dugoročnim planovima JKP „Naissus“ postaće aktivan subjekat u delu izgradnje kolektorske mreže.

„U postupku je i izrada elaborata za buduću Fabriku otpadnih voda koja će se graditi u Nišu na potezu Ciganski ključ. Nedostaje određena dogradnja kolektora, 35 kilometara kolektoreske mreže, ali je to, opet u ingirenciji grada, ali se time zaokružuje ceo sistem kolektroske mreže“, najavio je prvi čovek niškog vodovoda.

Početkom godine je rukovodstvo JKP „Naissus“ potpisalo i ugovor o poverenim poslovima sa gradom o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže kod urgentnog, redovnog i povremenog održavanja sobraćajnica.

„Takav slučaj imamo u ulici Aleksandra Medvedeva koja se radi i gde je izvođač radova primetio da je vodovodna mreža stara i ovih dana ulazimo u te radove. Završava se i Daničićeva ulica, gde vršimo radove po istom osnovu. Do kraja godine radiće se i u naselju Šljaka gde ima najviše havarija“, kazao je.

Osim što vodi brigu u građanima i korisnicima svojih usluga, rukovodstvo JKP „Naissus“ nije zapostavilo ni zaposlene.

„Učestala je i kontrola bezbednosti radnika na njihovim radnim mestima. Svako od njih mora da ima zaštitnu opremu, jer su nama zdravlje i bezbednost ljudi uvek na prvom mestu.Od njih se traži da, kao i mi, poštujemo sva pravila posla koje nalaže Zakon o radu“, dodaje v.d. direktora Vučić.

Rukovodstvo „Naissusa“ izlazi u susret i građanima za koje je uveden Dan otvorenih vrata. Do sada je na ovaj način rešeno preko 80 posto prigovora u njihovu korist, ali na obostrano zadovoljstvo.

Svim zaposlenim u JKP ‚‚Naissus‚‚- u čestitam 81. godinu rada i postojanja našeg preduzeća, a korisnicima poručujem da ćemo biti uvek tu da odgovorimo svim njihovim zahtevima, kako bi građanima Niša i okoline omogućili da nesmetano koriste najbolju vodu u Srbiji i ovom delu Balkanskog poluostrva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com