Društvo

Vojna bolnica obeležila 138 godina postojanja

Vojna bolnica Niš obeležila je 138. godišnjicu postojanja, u znak sećanja na isti datum iz 1878. godine, kada je osnovana, kao prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije. Prema rečima pukovnika Gorana Damnjanovića, upravnika Vojne bolnice, dalji planovi vezani su za proširenje saradnje sa civilnim strukturama, kao i unapređenje tehnike u samoj bolnici.

“U prethodnoj godini oko 5.600 civilnih pacijenata došlo je na pregled u Vojnu bolnicu,” ističe upravnik Vojne bolnice, pukovnik Goran Damnjanović.

U ime jubileja u Domu Vojske održana je i svečana akademija.

Podsetimo, odluku o osnivanju Velike vojne bolnice u Nišu, na predlog dr Vladana Đorđevića, kasnije prvog upravnika, desetak dana posle oslobođenja Niša od Turaka doneo je Vrhovni štab srpske vojske.

Od ostataka turskih bolnica – Velike bolnice na leskovačkom putu, Male gradske bolnice “Islahane” i Varoške bolnice kraj spomenika Ćele-kula u Nišu formirana je Velika vojna bolnica.

Screenshot 3

Prvih dana rada, niška Vojna bolnica, po zapisima hroničara, imala je sedam lekara i dva pomoćnika, jednog apotekara, nekoliko bolničara i jednog pisara.
Te 1878. godine zbrinjavala je 1.000 srpskih vojnika i građana, ali i 384 turska ranjenika, poštujući u svim načelima Hipokratovu zakletvu.

Lekari i ostalo medicinsko osoblje brinuli su i o obolelima od pegavog tifusa, a od 1900. godine u svom sastavu imala je i prvi Pasterov zavod u ovom delu Evrope.

Ostaće zapisano i da je ta zdravstvena ustanova prva na Balkanu započela upotrebu antiseptika u hirurgiji i da je osnovala svoje odeljenje hirurgije joŠ 1897. godine.

Tokom vremena Vojna bolnica se menjala, osavremenjivala i prilagođavala raznim periodima kroz koje su prolazili država i sistem odbrane.

Vojna bolnica sada ima visokorazvijene specijalističke i supspecijalističke službe iz svih medicinskih oblasti, zbrinjava vojne osiguranike, penzionere i civilno stanovniŠtvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com