Magazin

Da li biste probale ovaj neobičan brazilski tretman: Spaljivanje kose svećom?

Na svakoj glavi je u proseku prisutno 80-120000 vlasi kose. Dnevni prosek opadanja je oko 80-100 vlasi. Na taj nacin u periodu od 3-4 godine dolazi do prirodne regeneracije kose opadanjem i ponovnim izrastanjem.

“Ako je kosa redovno i kvalitetno ošišana nema potrebe raditi ovakve tretmane. Preventiva je ključ za kvalitetnu i zdravu kosu. Sam postupak šišanja svećom je veoma jednostavan. Svećom se ne menja forma frizure, samo se spaljuju vrhovi novoizrasle kose koja nije dosegla punu dužinu i procvetala je” , kaže za portal Niške Vesti Miroslav Živković, vlasnik studia “Zebrano” i predsednik Kluba frizera Niša.

Ovaj tretman se zove Velaterapija i njegov krajnji cilj je nega kose.

“Toplotom i plamenom sveće spaljuju se oštećeni, iskrzani i iscvetali krajevi kose, praktično makaze ovde zamenjujemo svećom. Nakon tog prvog postupka, kosa se temeljno dubinski opere i nanosi maska koja odgovara tipu kose koji ste tretirali. Tako tretirana dlaka je praktično zatvorena, sprečava se njeno dalje otvaranje i cvetanje narednih par meseci što zavisi od toga koliko je kosa bila oštećena i kako je održavate”, objašnjava Živković.

spaljivanjekose4

Posle “šišanja svećom” dovoljno je održavanje kose šamponom i maskom koju Vam preporuči Vaš frizer. Za ovaj redak tretman u Srbiji neophodna posebna obuka i puno stručnosti. Svaki pogrešan položaj i potez mogao bi da napravi katastrofu, znajući koliko je malo potrebno da se kosa zapali.

“Pre svega se mora voditi računa pod kojim se uglom drži sveća i koliko se dugo plamen sveće sme držati blizu kose, kaže Miroslav i dodaje da “ne preporučuje eksperimentisanje kod kuće bez prethodne obuke”.

spaljivanjekose3

Na pitanje da li se žene plaše kontakta sveće sa kosom, Miroslav odgovara:

“Ima i onih koje su šokirane, kada se upali sveća i krene sa šišanjem u vratnom delu, a mnoge od njih u početku žmure. Krajnja reakcija je kod svih ista – oduševljenje i zadovoljstvo”.

Jedan tretman traje oko dva sata. Neophodno je da kosa bude srednje dužine za jedan ovakav tretman, odnosno da od temena do kraja dlake ima bar 10 centimetara slobodnog prostora.

Postoje zapisi prema kojima je egipatska kraljica Kleopatra upravo ovako održavala lepotu i raskoš svoje kose, a danas je ovaj tretman izuzetno popularan u Brazilu koji je poznat po negovanim ženama.

Cena ovakvih tretmana kreće se u Nišu od 2000 dinara pa naviše u zavisnosti od dužine kose.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com