Sport

Sećanje, prošlo je godinu dana od smrti proslavljenog niškog boksera

Čovek koji je proneo sportsku slavu Niša i koji je kao profesionalac imao 20 mečeva u odnosu 20 pobeda, 0 izgubljenih i čak 19 nokauta izgubio je svoj najteži meč pre tačno godinu dana. Zanimljivo je da je Dragiša većinu svojih mečeva završio nokautom, a da u 540 mečeva koliko ih je sve ukupno imao nikada nije nokautiran.

Dragiša Stanković Čelik rođen je 5. novembra 1939 godine u Vlasotincu tadašljoj državi Kraljevini Jugoslaviji. Još kao dečak voleo je da se tuče i ispoljavao je talenat za borilačke veštine.

Vrlo mlad je došao u Niš da se školuje što je tada retko ko mogao ali on je imao velike predispozicije zato što je njegov otac desetak godina bio predsednik Jablaničkog kasnije i Nišavskog sreza kao i veliki prijatelj Svetozara Vukomanovića Tempa, a posle toga i uspešan privatnik koji je imao oko 20 svojih prodavnica. Krojačnica, prodavnica za prodaju robe, nekoliko frizeraja ali i juvelirnicu, radionicu, nekoliko kafana i sve ukupno više od 100 radnika.

celik

Po svom dolasku u Niš Dragiša je jednog dana gledao boks trening i shvatio da je to njegova budućnost. Sa 17 godina počeo je da trenira aktivno dok je već sledeće godine bio kapiten prvog tima i samostalno boksovao 7. meč sa nikim drugm no sa Ivanovićem dvostrukim prvakom države. Zapadna tribina stadiona Čair ugostila je oko 5000 ljudi koji su sa uzbuđenjem uzvikivali ime mladog Nišlije i u drugoj rundi Čelik je meč završio nokautom.

Čelik je osim po svojoj bokserskoj karijeri postigao mnogo ne zvaničnih uspeha,nikad nije bio prvak evrope niti sveta ,ali je tukao 4 prvaka evrope ,možemo reći i pet jer je Parlov nepravedno dobio meč, kao i čoveka koji je doneo zlato sa olimpijade. Takođe se pojavljivao u medijima kao kontroverzna ličnost kockar ali i jedan od najvećih srećnika u bivšoj Jugoslaviji (2 puta glavna premija u igri Loto i 14 puta za redom glavna premija na sportskoj prognozi zbog čega je kasnije i smanjen dobitni fond sportske prognoze) i oko koje su kružili mnogi tračevi poput poziva u masonsku ložu.

Bio je u kontaktu i družio se sa mnogim poznatim ličnostima tog doba. Glumcima, političarima, pevačima, otuđenim biznismenima poput Srbe Ilića, Živadina Krstića itd.. Takođe je kao jedan od najbližih prijatelj Ljube Zemunca nosio njegov sanduk na sahrani. Kasnije kada je prestao da se bavi boksom kratko vreme je držao restoran a nakon toga i lanac samlostalne trgovine kao i industriju za proizvodnju kafe koja je nosila njegovo ime.

Čelik je tokom svoje karijere boksovao za dva tada ključna kluba u bivšoj Jugoslaviji, BK Radnički Niš i BK Partizan ali je sa partizanom imao samo ugovor i ni jedan meč kao njihov predstavnik, dok je za Radnički iz Niša boksovao od 1957 do 1972.

Dragiša-Čelik kao bokser amater ima oko 520 mečeva od kojih 512 pobede, 0 nerešena i 8 izgubljenih a većinu njih diskvalifikacijom (2 od Jakovljevića, jedan od Parlova i još 5 drugih….).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com