Društvo

ekajući milione od države štrajkuje glađu

Zoran Nešić, bivši radnik MIN-Specijalna vozila, već četvrti dan štajkuje glađu ispred Gradske kuće. Država mu duguje 6, 5 miliona dinara po osnovu neisplaćenih zarada za period 2005.-2013. godine za šta ima tri izvršna sudska rešenja. Zaklon od zime nalazi u Gradskoj kući, pije samo vodu, sokove i kafu i za sada se, kako kaže, zdravstveno dobro oseća.

Od 25. septembra 2013. godine kada je preduzeće MIN-Specijalna vozila otišlo u stečaj, Zoran Nešić nalazi se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U MIN-u zaradu nije primao skoro osam godina. Kaže da ni supruga ni sin ne rade, a živi kao podstanar. Niškim Vestima je pokazao tri izvršna sudska rešenja na tužbe za neisplaćene zarade koje, sa pripadajućim kamatama, iznose 6, 5 miliona dinara. Ovaj iznos radniku treba da plati država Srbija.

“ Plaćam stan gazdi, dugovi za struju rastu, komunalije, voda, telefon, a država mi duguje više miliona. Nisam imao drugog izbora osim da štajkujem glađu. Svi iz gradskog rukovodstva daju mu moralnu podršku, ali kažu da Grad nije u obavezi da me isplati i da mesto za štrajk treba da bude Ministarstvo privrede u Beogradu, a ne Gradska kuća”, kaže Nešić.

Da treba da se isplate zaostale zarade niškim radnicima saglasni su i svi narodni poslanici iz Niša. Oni su pružili punu podršku ovim zahtevima, o čemu su Niške Vesti pisale krajem novembra prošle godine, a tekst možete pročitati ovde.resenje 1

Zoran Nešić se pre stupanja u štrajk glađu, 13. januara obratio pismom premijeru Srbije u kome ga je pozvao da do 18. januara dođe u Niš i obrati se svim radnicima kojima država duguje novac.

“Kada je 23. jula prošle godine obilazio pogone Džonson Elektrika u Nišu, premijer Aleksandar Vučić nam je obećao da će problem naših zaostalih zarada biti rešen i da za državu 2 milijarde dinara nije mnogo, ali od tada do danas još ništa. Sutra imamo još jedno protestno okupljanje ispred Gradske kuće u 10 sati, a obavešten sam i da je u Beogradu danas sastanak radne grupe pri Ministarstvu privrede. Oni treba da obrade našu dokumentaciju iz Agencije za privatizaciju i da predaju Vladi Republike Srbije na razmatranje.”

Od današnjeg sastanka radne grupe u Beogradu, kako kaže, ne očekuje mnogo, ali se ipak nada da će u nišku Gradsku kuću stići neko rešenje u pisanom obliku.resenje

Zaklon od zime nalazi u holu Gradske kuće gde ga tokom dana obilazi porodica i kolege koje imaju istu muku.

“Ja sam odlučan da ovo isteram do kraja, jer sam u pravu”, zaključio je bivši radnik MIN-a.

Inače, problem neisplaćenih zarada ima oko 4000 bivših radnika EI I MIN-a. Od tog broja, 2500 radnika ima jedno, ili čak više izvršnih sudskih rešenja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com