Politika

SDPS – Niška priča predlaže imena novih ulica

Danas, 21. januara u 11 sati odbornička grupa SDPS – Niška priča održaće pres konferenciju na kojoj će upoznati javnost sa predlozima koje je podnela Komisiji za dodelu naziva naseljenih delova mesta i naziva niških ulica. Na njihivoj listi nalazi se deset imena Nišlija koji su, svako na svoj način, kvalitet života u našem gradu podigli na viši nivo. Pres se održava u njihovim prostorijama na Trgu Pavla Stojkovića broj 5.

Odbornička grupa SDPS – Niška priča predložiće da novoprojektovane ulice dobiju nazive poznatih i priznatih gradjana Niša iz oblasti kulture, novinarstva i privrede.

Takodje, smatraju da bi trebalo dopuniti istoriju Niša i odužiti se davanjem imena ulica prvim ‘’Upraviteljima varoši Niša’’ tokom 1878. i 1879. godine.

Predlozi za imena novoprojektovanih ulica su:

Aćim Prokić Upravitelj varoši Niš
.
Kosta St. Pavlović Upravitelj varoši Niš, Načelnik niškog okruga.

Rista Hadži Nikolić Bojadžić Upravitelj varoši Niš.

Aleksandar Avramović, generalni direktor Niš – ekspresa, privrednik koji je uveo moderni saobraćaj u naš grad, region i ondašnju Jugoslaviju

Aleksandar Radović, arhitekta, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, projektant više značajnih objekata u našem gradu.

Miodrag Aranđelović Šuca, novinar, aktivista u kulturi Niša, jedan je od pokretača Horskih svečanosti i jedan od inicijatora za obnavljanje rada Likovne kolonije u Sićevu, direktor Simfonijskog orkestra

Srećko Taritaš, novinar, urednik, pisac, kulturni radnik, pokretač mnogih kulturnih manifestacija – Horske svečanosti, Sićevačka kolonija, Književna kolonija i časopisa za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša „Niški vesnik“, jedan od osnivača košarkaškog kluba Student.

Slavoljub Videnović ,novinar, priznati košarkaš i košarkaški trener i radnik, dva puta proglašen za novinara godine

Vojislav Dević , istoričar umetnosti, likovni kritičar, slikar i pedagog, jedan je od osnivača Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, osnivač Dokumentacionog centra Naissus pri Narodnom muzeju u Nišu i jedan od inicijatora ponovnog oživljavanja Likovne kolonije Sićevo, direktor Narodnog muzeja.

Ivan Hadži Zdravković Sosa, diplomirani filmski i TV snimatelj, vanredni profesor fotografije na Fakultetu dramskih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Komisija koja odlučuje o dodeli imena novoprojektovanim ulicama u Gradu zasedaće sutra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com