Društvo

BIRODI: Prestati sa finansiranjem cenzure LAF-a u Nišu

Biro za društvena istraživanja  poziva Upravu za kulturu grada Niša da u skladu sa svojim obavezama javno objavi podatke o zastupljenosti gradskih institucija, uključujući i Lokalni antikorupcijski forum, u medijima koji su dobili javna sredstva na konkursu za sufinasiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Podaci koje poseduje Biro za društvena istraživanja govore da je izvestavanje o LAF-u, samostalnom i nezavisnom gradskom telu čiji je prioritetni zadatak da koordinira procesom primene Lokalnog plana za borbu protiv korupcije koji je usvojila Skupština Grada Niša, cenzurisano od strane televizija Bella amie, Zona Plus, Kopernikus, Niške televizije, kao i jedinog niškog dnevnog lista Narodne novine.

Ovi mediji, izuzev NTV, u svojim programima koji su finansirani novcem građana Niša, a sa ciljem da se unapredi ostvarivanje interesa tih građana u medijima, od septembra prošle godine nisu preneli ni jednu informaciju o radu gradskog tela zaduženog za borbu protiv korupcije, koja predstavlja društvenu aktivnost od najvišeg javnog interesa. NTV, koja je pre toga mesecima vrlo aktivno pratila rad LAF-a, to ne čini od sredine novembra prošle godine, kada je privatizovana.

Ukoliko zvanični podaci nadležne gradske Uprave potvrde informacije o cenzurisanju LAF-a, BIRODI traži od grada Niša da prestane sa finansiranjem navedenih medija po osnovu ostvarivanja javnog interesa, odnosno utvrdi mehanizam koji će obezbediti da se na narednom konkursu destimuliše učešće takvih medija u raspodeli sredstava u obimu koji je postojao na predhodnom. Ukoliko im grad Niš ne ograniči budžetska sredstva može se smatrati saučesnikom u cenzurisanju gradskog antikorupcijskog tela.

BIRODI smatra svojom obavezom da ukaže na ovaj problem i zatraži njegovo rešavanje jer je pored ostalog u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije grada Niša označen kao organizacija koja „koordinira procesom monitoringa i evaluacije primene Lokalnog plana“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com